x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cresc subventiile la produsele bio

Cresc subventiile la produsele bio

23 Noi 2004   •   00:00

Romania castiga teren in productia de alimente obtinute prin metode ecologice, suprafata cultivata anul trecut fiind de trei ori mai mare fata de cea din 2000. Subventiile pentru agricultura ecologica vor fi extinse si asupra altor produse.

IOHANNA ONACA PURDEA

Click pentru a mari imaginea
POTENTIAL. Valeriu Steriu crede ca agricultura ecologica este o nisa buna de exploatat pentru Romania
Produsele ecologice sunt din ce in ce mai cautate pe pietele externe, iar Romania devine treptat un producator important al acestui tip de alimente. Producatorii care cultiva suprafete agricole prin metode ecologice au fost sprijiniti anul acesta prin subventii de la stat, ajutoare care vor continua si anul viitor, potrivit Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

SUBVENTII. Astfel, pe langa ajutoarele financiare pentru grau, leguminoase alimentare, oua, carne, obtinute dupa modul de productie ecologic, in anul 2005 MAPDR va extinde acordarea de subventii si pentru alte produse solicitate de piata interna si europeana (floarea soarelui, legume si fructe, lapte). "Daca tinem cont ca aceste produse se comercializeaza la preturi de doua-trei ori mai ridicate, asigurand astfel un profit ridicat producatorilor, iar pe de alta parte consumatorii au certitudinea ca aceste produse sunt cele mai "curate" si sanatoase pe care le pot procura de pe piata, putem spune ca in acest sector toata lumea are de castigat", a declarat Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

CRESTERI. La nivelul anului 2003 suprafata totala cultivata in Romania dupa modul de productie ecologic s-a triplat, fiind de 57.200 de hectare, fata de 17.438 de hectare cultivate in anul 2000. Pasunile naturale si culturile furajere detin o pondere ridicata din totalul suprafetelor cultivate cu principalele culturi, de 41,9% in anul 2003. O tendinta de crestere se manifesta la cereale (27,9% in anul 2003) precum si la plantele oleaginoase si proteice (27,2% in anul 2003). La produsele obtinute din lapte de vaca s-a inregistrat anul trecut o crestere de 79% fata de 2000. Productia de miere ecologica a crescut de la 10 tone, in anul 2000, la 110 tone, in 2003. Anul trecut, 95% din produsele ecologice de origine vegetala au fost exportate pe pietele din Germania, Elvetia, Olanda si Italia. Tot calea exportului a luat-o 20% din produsele procesate din lapte si 100% din productia de miere de albine.

PIATA CU POTENTIAL MARE
"Este esential sa profitam de sansa de a valorifica aceste produse pe o piata imensa cum este cea a Uniunii Europene, unde produsele ecologice sunt foarte apreciate, exista o cerere in crestere, putand spune ca avem posibilitatea sa intram pe o nisa de piata", a declarat Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. El a adaugat ca sprijinul producatorilor este esential. "Procesul de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica este unul destul de lent, care trebuie sa se realizeze cu grija de a atenua efectele scaderii productivitatii, de aceea consider ca este foarte important ca producatorii care se decid sa treaca la agricultura organica sa fie incurajati si sprijiniti intr-o masura mai mare", a adaugat Steriu.
×
Subiecte în articol: economic anul produsele