x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creșterea economică a României încetinește. Prețurile IMOBILELOR vor scădea

Creșterea economică a României încetinește. Prețurile IMOBILELOR vor scădea

29 Mar 2022   •   10:31
Creșterea economică a României încetinește. Prețurile IMOBILELOR vor scădea

Previziunile despre creșterea economică s-au redus cu 1%, ajungând la 3,5% în acest an din cauza conflictului din Ucraina, arată un studiu CFA România.

"Pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România a înregistrat în luna februarie o scădere semnificativă. Și anticipaţiile de creştere economică s-au redus cu aproape un punct procentual faţă de exerciţiul anterior. În ceea ce priveşte evoluţia ratelor de dobândă, participanţii la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobândă de către Banca Naţională de cel puţin 125 puncte de bază în următoarele 12 luni, faţă de nivelul actual", spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică (IÎM) al Asociaţiei CFA România a scăzut la 45,2 puncte, cu 10,5 puncte față  de aceeași lună din 2021. Rata anticipată a inflaţiei pentru 12 luni continuă să crească, ajungând la 7,28%.

În privința cursului  valutar, 92% dintre participanții la studiu cred că leul de va deprecia. În următoarele 6 luni ar putea ajunge la 5,0240 lei/ euro, iar pentru 12 luni anticiparea este de 5,1029 lei/euro.

Totodată, doar 14,3% dintre respondenți cred că prețurile imobilelor din marile orașe vor crește, fiind cel mai mic procent din noiembrie 2020. În schimb, 38,1% estimează că prețurile vor scădea. 

Deficitul bugetar va ajunge la 6,2% în acest an.

×
Subiecte în articol: crestere economica preturi imobiliare