Peste cinci ani, deficitul de forţă de muncă în România ar putea ajunge la 400.000 de persoane, potrivit preşedintelui Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu.
Peste cinci ani, deficitul de forţă de muncă în România ar putea ajunge la 400.000 de persoane, potrivit preşedintelui Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu.
Acesta a declarat pentru Mediafax că două milioane de români din populaţia activă a ţării sînt plecate în străinătate, dar că migraţia va încetini din 2013 datorită creşterii economice a României. Potrivit estimărilor CNP, sînt trei categorii de populaţie activă aflată în Europa: cei care sînt plecaţi oficial, cu contracte (circa 250.000), persoane care merg pentru perioade mai mari de un an, dar pe cont propriu (aproximativ 700.000) şi cei care pleacă pentru perioade de timp mai mici de un an (între 700.000 şi 800.000 de persoane). Ghizdeanu susţine că banii trimişi în cursul anului trecut în ţară de românii care muncesc în străinătate au reprezentat 7,5% din produsul intern brut.
Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, a declarat astăzi că România nu se confruntă în acest moment cu o criză a forţei de muncă, dar aceasta ne-ar putea afecta în următorii cinci-şapte ani. Păcuraru este de părere că populaţia activă din mediul rural ar putea împiedica piaţa muncii să intre într-o astfel de criză. "Este primul an în care deficitul de populaţie din 1990 va începe să bată în piaţa forţei de muncă, şi opinia mea este că în următorii cinci-şapte ani vom putea vorbi despre o criză propriu-zisă. Deficitul demografic va accentua an de an deficitul de forţă de muncă. Veţi găsi extrem de mulţi oameni calificaţi în toate meseriile, încă apţi de muncă, în mediul rural şi nimeni nu-i aduce în circuitul activ. Nu sîntem într-o fază de criză acută în care să spunem că sîntem într-un deficit", a afirmat ministrul Muncii.
Citește pe Antena3.ro