x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criză doar la privați: Cîțu îi apără pe bugetari

Criză doar la privați: Cîțu îi apără pe bugetari

de Dan Straut    |    18 Mai 2020   •   07:40
Criză doar la privați: Cîțu îi apără pe bugetari
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

În timp ce managerii de companii private anunță la unison concedieri de personal și majorări de prețuri, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, ne spune că nu va fi vorba de austeritate în sectorul bugetar. Patronii anticipează că trimestrul II 2020 va fi cel mai greu, din cauza lipsei cererii și a forței de muncă, dar mai ales din cauza deciziilor administrative luate de stat pentru combaterea crizei coronavirus. De cealaltă parte, șeful Finanțelor - care anunțase și el o scădere abruptă a economiei în trimestrul al doilea - precizează, acum, că nici nu se pune problema de tăieri de salarii sau astfel de decizii pentru angajații statului.

 

„Eu vă spun de acum că nu va fi vorba de austeritate în sectorul bugetar, aşa cum a fost ea definită în 2010. Nici nu se pune problema de tăieri de salarii sau astfel de decizii”, a spus Florin Cîţu vineri seară, la o emisiune Digi 24. Tot vineri, Institutul Național de Statistică (INS) a publicat un set de 4 buletine de conjunctură - rezultatele sondajelor trimestriale efectuate în rândurile managerilor din servicii, industrie, construcții și comerț - care relevă anticipații dintre cele mai pesimiste pentru această vară: reducerea drastică a afacerilor și scăderi de personal, pe fondul scăderii cererii, blocajul financiar, dar și o accelerare a scumpirilor, mai ales la alimente.

 

Tăierile de la stat „trebuie scoase din spațiul public”

Ministrul Finanţelor a subliniat că aceste discuţii despre tăieri de salarii sau pensii „trebuie scoase din spaţiul public”, arătându-se deranjat de faptul că tot mai multe voci (în frunte cu premierul Ludovic Orban) au cerut ca și bugetarii să fie solidari cu angajații din sectorul privat, loviți de efectele economice ale crizei coronavirus.

„Repet, nu va fi nicio discuţie despre tăieri de salarii sau pensii. Acestea trebuie scoase din spaţiul public. Mai mult, anul acesta au crescut salariile în sectorul bugetar, le-am plătit în fiecare lună la timp, în condiţii chiar de criză economică. Nu ne-am plâns, am reuşit să le plătim la timp, am plătit unele mai devreme. Deci, în ceea ce priveşte salariile şi pensiile nu se va discuta despre aşa ceva, asta trebuie să iasă din spaţiul public”, a precizat ministrul Finanţelor.

 

 

Gradul mediu de acoperire a capacităţii de producţie cu contracte şi comenzi a scăzut la jumătate în trimestrul II 2020.

 

 

 

În viziunea ministrului Finanțelor, reforma aparatului administrativ constă doar în informatizarea instituțiilor statului

×