x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza economică a declanşat proteste pe tot globul

Criza economică a declanşat proteste pe tot globul

10 Aug 2011   •   16:18

Pornind de la protestele din Anglia, care au fost doar amorsate de uciderea unui om de culoare, de catre politia londoneza, cnbc.com a analizat protestele care sunt in curs, s-au desfasurat de curand sau sunt pe cale sa inceapa in mai multe tari de pe toate continentele, in contextul crizei economice globale.

Anglia statea pe un butoi cu pulbere, iar in locul uciderii lui Mark Duggan ar fi putut fi alte mii de scantei care sa declanseze violentele ce dureaza de o saptamana si par sa capete amploare, de la zi, la alta.

Ca este asa, o demonstreaza faptul ca, la sfarsitul lunii iunie, circa 750.000 de persoane (profesori, ofiteri vamali, controlori de trafic) au protestat impotriva diminuarii pensiilor, jumatate dintre scolile publice din Marea Britanie fiind inchise. Iar presa londoneza a relatat in repetate randuri despre nemultumirile crescande ale populatiei saracite din ariile urbane precum Tottenham, unde protestele de acum au inceput. Tinerii, care sunt majoritari printre protestatari au fost loviti cel mai dur de masurile de austeritate ale guvernului Cameron. Impotriva lor, acelasi guvern a instituit starea de asediu.

Israel

Circa 250.000 de persoane au protestat pe strazile din Tel Aviv (al doilea oras ca marime, dupa capitala Ierusalim), in cursul zilei de sambata, impotriva cresterii preturilor. Demonstratiile au inceput, de fapt, in urma cu o luna, cand cativa chiriasi s-au instalat in corturi, intr-un cartier select din metropola, pentru a condamna cresterea chiriilor. In alte orase din Israel, circa 50.000 de oameni s-au solidarizat cu concetatenii lor din Tel Aviv. Sondajele de opinie indica o descrestere abrupta a popularitatii premierului Benjamin Netanyahu.

Oferta acestuia de a-i scuti de taxe pe cei care construiesc locuinte nu a avut deloc darul de a-i calma pe revoltati. Dimpotriva, astazi, in Ierusalim, protestatarii au incercat sa patrunda in cladirea Administratiei Terenurilor, in care se afla ministrul Constructiilor, care participa la discutii legate de chiriile ce vor fi instituite pentru cladirile nou-construite. Proteste ale 'mastilor albe' (cum sunt numiti cei care vor protesta, protejandu-si fetele si deci identitatea) sunt in curs de desfasurare, la ora redactarii acestui articol, in mai multe orase din Israel.

Revendicarile protestatarilor sunt parca desprinse din programul unui partid socialist sau chiar comunist: se cer legiferarea obligativitatii statului de a asigura o locuinta fiecarui cetatean, diminuarea ratelor la creditele ipotecare, controlul de stat al chiriilor, cresterea taxelor pentru cei cu venituri mari, dreptul universal la educatie gratuita, cresterea salariului minim la 50 de procente din salariul mediu si stoparea privatizarii unitatilor medicale.

Grecia, Spania si Portugalia

In toate aceste trei tari au avut loc, recent, proteste ample si (in cazul Greciei) chiar extrem de violente, impotriva masurilor de austeritate si a conditiilor economice in continua inrautatire.

La sfarsitul lunii iunie, in Atena si alte orase ale Greciei s-a incercat, prin forta, stoparea adoptarii noului pachet de masuri de austeritate cerut de organismele internationale care au aprobat un nou imprumut pentru a salva de la faliment statul elen. Zeci de protestatari si oameni de ordine au fost raniti in confruntarile de strada 'condimentate' cu gaze lacrimogene si tunuri de apa.

Spaniolii au protestat, in mai, cerand, in principal, locuri de munca. Somajul in peninsula iberica a ajuns sa depaseasca 21 de procente. O consecinta a protestelor a fost si interdictia angajarii de muncitori romani.

Peste 200.000 de portughezi s-au adunat in Lisabona, in martie, pentru a-si manifesta revolta fata de taierile de salarii.

Filipine

Filipinezii au protestat in luna mai cerand majorarea salariilor si protejarea locurilor de munca, pentru a face fata cresterii preturilor.

China

Chiar si in comunista China, aproape 1.000 de soferi de taxi au blocat traficul intr-un oras din Estul tarii, la 1 august, pentru a protesta impotriva majorarii costului carburantilor. Inflatia face ravagii in China, pretul alimentelor crescand, recent, cu 12 procente. In iunie, mii de muncitori s-au confruntat cu politistii din Guangdong, care incercasera sa disperseze o manifestatie impotriva inrautatirii conditiilor de viata.

Siria

Protestele impotriva regimului Bashar al-Assad continua de cinci luni in tara araba, desi cel putin 1.600 de oameni au fost ucisi de fortele de ordine fidele presedintelui sirian.

Chiar daca principala revendicare este politica (demisia lui Assad), este limpede ca un rol decisiv in revolta populara l-au avut nerespectarea promisiunilor de majorare a salariilor, adoptarea unor masuri anti-coruptie si ridicarea unor interdictii impuse mass-mediei.

×