x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza pe piata imobiliara

Criza pe piata imobiliara

14 Mar 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
Opt din zece agentii imobiliare ar putea da faliment, daca piata va fi reglementata de o lege, aflata acum in faza de dezbatere. Noile reguli prevad ca firmele imobiliare sa garanteze serviciile oferite, inclusiv restituirea de bani daca un client a fost pacalit.
DANIELA IVAN

PROIECT. Agentiile imobiliare vor fi puse sa raspunda de tranzactiile intermediate
Agentiile imobiliare sunt impartite de un proiect de lege care urmareste sa introduca noi reguli pe piata imobiliara. Initiativa ii apartine deputatului liberal Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI). In timp ce acesta spune ca o astfel de lege este foarte necesara, reprezentantii Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI) sustin ca este deocamdata inoportuna. "O lege a imobiliarului va fi binevenita, dar dupa realizarea reglementarii situatiei agentului imobiliar si dupa armonizarea completa a intregului sistem legislativ romanesc cu cerintele UE, spune vicepresedintele ARAI, Cristian Popescu-Ialomita.

INTENTIE. "Proiectul legislativ se afla intr-o faza de dezbatere. Esenta este ca agentiile imobiliare trebuie sa garanteze serviciile pe care le ofera, sa raspunda pentru tranzactiile pe care le realizeaza, astfel incat clientii sa fie siguri ca nu vor fi pacaliti", spune Gabriel Zamfir. El adauga ca agentiile imobiliare trebuie sa incheie asigurari care sa le acopere toate tranzactiile dintr-un an. Astfel, suma pe care o firma imobiliara trebuie sa o plateasca este mare, motiv pentru care multe agentii sunt nemultumite. "Nu va fi obligatoriu, pentru inceput. Fiecare agentie imobiliara poate alege sa incheie aceste asigurari sau nu. Insa vom infiinta un registru national, in care vor fi trecute firmele care asigura tranzactiile. Clientul poate alege", spune Zamfir. El precizeaza ca aceasta initiativa legislativa face parte dintr-un pachet legislativ mai amplu privind piata imobiliara, din care mai fac parte si alte reglementari.

INOPORTUNITATE. "Nu avem nevoie in acest moment de nici o lege care sa bulverseze piata imobiliara. Asociatia nostra este membra cu drepturi depline si reprezinta Romania in Central European Real Estate Association Network si in Confederation Europeene de l’Imobillier (CEI) si pot sa va spun ca in Uniunea Europeana nu toate tarile au o asemenea lege specifica", spune Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Mai mult, vicepresedintele ARAI - arh. Cristian Popescu-Ialomita - care a fost ales luna trecuta, la Bruxelles, vicepresedinte al CEI, explica de ce o astfel de lege este deocamdata inoportuna in conditiile actuale ale tarii noastre.

EXPLICATII. "O lege a imobiliarului intocmita si introdusa in graba va face mult rau", spune Cristian Popescu-Ialomita, care adauga ca in urma cu patru ani s-a mai incercat introducerea unei legi, care s-a dovedit apoi o initiativa nefericita. "Este imposibil de intocmit o lege valabila si eficienta in scurt timp, deoarece orice noua legislatie trebuie sa fie in acord cu prevederile echivalente din UE, avand in vedere intrarea Romaniei in 2007. In UE, legislatiile specifice difera foarte mult, iar unele tari cu traditie si piete puternice nu au legislatie specifica - de exemplu Germania", spune Popescu-Ialomita. Pe de alta parte, o lege a imobiliarului in Romania trebuie sa fie perfect interconectata cu intregul sistem legislativ intern, care nici acesta nu este inca perfect pus la punct, in acord cu sistemul UE. Vicepresedintele ARAI face parte din Comisia CEI - singurul organism international de profil care a avut si are drept scop armonizarea legislatiilor europene in domeniul imobiliar in conformitate cu Norma Europeana 45.013 - lucrand in stransa legatura cu Parlamentul European. La acest nivel s-a decis ca prioritatea in aceasta directie este realizarea standardizarii si certificarii unice a agentului imobiliar european.

ARAI a demarat impreuna cu institutiile UE acest proces pentru Romania. In intervalul de 1-2 ani, se vor crea astfel institutiile de standardizare de certificare si de invatamant nationale, dar in concordanta cu normele europene. "Asigurarea calitatii europene a prestatiei profesionale a agentului imobiliar este mult mai importanta in acest moment decat o noua suprastructura de organizare a activitatii agentiilor imobiliare, care in fond sunt tot societati comerciale, suficient reglementate si in prezent", spune vicepresedintele ARAI.

RESPONZABILIZARE
"Esenta proiectului este ca agentiile imobiliare vor garanta serviciile pe care le ofera, vor raspunde pentru tranzactiile pe care le realizeaza, astfel incat clientii sa fie siguri ca nu vor fi pacaliti"
Gabriel Zamfir - presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare
LEGISLATIE
"Este imposibil de intocmit o lege valabila si eficienta in scurt timp, deoarece aceasta trebuie sa fie in acord cu prevederile din UE. In tarile europene, legislatiile difera foarte mult, iar unele state cu traditie, cum e Germania, nu au reglementari"
Cristian Popescu-Ialomita - vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare

×
Subiecte în articol: economic lege imobiliare imobiliara