Leul a scăzut ieri cu 5 bani faţă de ziua de miercuri, anulând tot câştigul din ultimele trei luni în faţa euro.
Bursa a scăzut cu 1,5%, Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) au picat mult mai mult, terminând ziua cu un minus de 2,75%. Acesta este bilanţul economic al zilei de 1 octombrie. Criza politică ar putea schimba percepţia investitorilor străini în România, cu efecte şi mai puternice asupra cursului, a banilor investiţi în ţara noastră şi a încrederii în economia reală, susţin analiştii.
SCUMPIRI PE BANDĂ ÎN 2010
Banca Naţională a României (BNR) a injectat 11,97 miliarde de lei în piaţă printr-o operaţiune de tip repo. "BNR a avut scurte intervenţii în piaţă, însă nu a reuşit să oprească deprecierea leului", a afirmat un dealer. Criza politică a venit într-un moment extrem de nepotrivit, cursul din data de 1 octombrie fiind luat în considerare pentru accizele de anul viitor la ţigări, curent electric, gaze, carburanţi. Astfel, accizele vor fi calculate la un curs de 4,2688 lei pe euro, cu 14,2% mai mult faţă de cel din anul precedent. Cursul mai mare şi majorarea accizelor, prevăzută în Codul Fiscal pentru 2010, vor duce automat, în 2010, la scumpiri la aceste produse.
Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank, spune că există mari riscuri de derapaje de la programul FMI, ceea ce va duce scăderea cursului, creşterea dobânzilor, reducerea capacităţii de revenire şi creşterea şomajului. Laurian Lungu, manager partener la Macroanalitica, spune şi el că instabilitatea va avea efecte negative asupra percepţiei investitorilor. Analistul Standard&Poor's Marko Mrsnik a adăugat că agenţia de evaluare ar putea retrograda ratingul României dacă situaţia politică va conduce la neîndeplinirea acordului cu FMI. În această lună se aşteaptă reconfirmarea lui Mugur Isărescu în funcţia de guvernator al BNR.
Citește pe Antena3.ro