Băncile mamă greceşti ar putea să ceară subsidiarelor din România să scoată banii din ţară, din cauza problemelor de lichiditate, dar este puţin probabil să se întâmple asta, având în vedere că obţin profit pe piaţa locală, a declarat miercuri Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
"Lichiditatea ar fi unul dintre motivele pentru care băncile mamă greceşti ar cere subsidiarelor din România să scoată banii din ţară. Nu este rezonabil, pentru că asta ar însemna că băncile mamă sunt într-o situaţie foarte grea. Pe de altă parte, subsidiarele din România fac profit şi costul de finanţare este mai mare în Grecia, după cum arată evoluţia CDS-urilor", a spus Croitoru, citat de Mediafax. Croitoru a precizat că 27% din activele din sistemul bancar sunt deţinute de bănci din Grecia.
Grecia se află într-o situaţie financiară şi fiscală foarte dificilă, după ce a anunţat, în luna ianuarie, că deficitul bugetar a fost anul trecut de 12,7% din Produsul Intern Brut (PIB), nivel de circa trei ori mai mare decât estimările anterioare ale autorităţilor elene.
Randamentele cerute de investitori pentru a finanţa Grecia au crescut puternic din cauza vehiculării în piaţă a ipotezei default-ului de stat, iar liderii Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional au transmis semnale că guvernul elen ar putea primi un ajutor financiar extern pentru a depăşi momentul dificil.
Băncile elene sunt prezente între cele mai mari zece instituţii de credit din România prin intermediul Alpha Bank şi EFG Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost. Alte bănci elene importante prezente în România sunt Piraeus Bank, National Bank of Greece, prin intermediul Banca Românească, sau Marfin Bank.
Citește pe Antena3.ro