x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Efectul sancțiunilor occidentale. Cum ajung produsele vestice pe piața din Rusia

Efectul sancțiunilor occidentale. Cum ajung produsele vestice pe piața din Rusia

de Redacția Jurnalul    |    22 Feb 2023   •   21:15
Efectul sancțiunilor occidentale. Cum ajung produsele vestice pe piața din Rusia
Sursa foto: Hepta

Deși cele mai mari companii occidentale s-au retras de pe piața din Rusia, produsele acestora ajung în continuare în această țară, putând fi cumpărate atât online, cât și din magazinele fizice, arată o analiză Reuters.

După ce a fost supusă sancțiunilor occidentale, administrația de la Moscova s-a reorientat și a permis retailerilor să cumpere produse din străinătate fără permisiunea deținătorilor mărcii. 

Desigur că timpul de livrare este mai lung iar unele produse s-au scumpit dar același lucru se întâmplă și în alte state din cauza crizei economice, a creșterii inflației și a întârzierilor din lanțurile de aprovizionare. 

De la mobila Ikea și până la îmbrăcămintea Zara ori băuturile Coca-Cola, toate pot fi cumpărate în continuare prin intermediul platformelor online locale ori chiar din magazinele fizice.

Lanțul spaniol de retail Inditex și-a închis cele 502 de magazine din Rusia și apoi le-a vândut firmei Daher Group din Emiratele Arabe Unite. Dar importurile continuă și sunt vândute mai ales pe internet. 

Totodată, turiștii ruși se întorc din Franța ori Dubai cu valize pline cu haine și încălțăminte din magazinele Zara, Bershka ori Massimo Dutti, pe care le vând apoi prin intermediul unor platforme online.

"Sunt pagini pe Instagram sau Telegram ale unor fete pe care le cunosc și locuiesc în Europa sau la Istanbul ori Dubai. Ele strâng comenzile, de exemplu în Istanbul, şi adaugă un comision de 15%-30%, apoi le livrează aici şi tu plăteşti pentru livrare", spune o tânără rusoaică care face naveta în Belarus, de unde se întoarce cu haine pentru a le comercializa. 

"Imediat ce mărcile au anunţat că vor pleca, a început un fel de panică, după care numărul comenzilor şi volumele au explodat. Este ca şi cum tu personal ai mers la un magazin Zara din New York, ai cumpărat ceva acolo şi l-ai trimis prietenilor din Moscova", explică Diana Ismailova, director de marketing la CDEK Forward, un serviciu de livrări de pe site-uri de vânzări online din străinătate. Cifra de afaceri a companiei s-a dublat anul trecut, 80% din aceasta fiind reprezentată de livrările de haine. 

Cel mai marre retailer rus Wildberries, fondat în 2004, vinde produse ale grupului Inditex și are disponibile circa 17.000 de articole Zara dar și băuturi Coca Cola, care se găsesc însă și în supermarketuri, importate din Marea Britanie, Polonia ori Danemarca. 

"Au fost stabilite rapid contacte şi semnate contracte cu noii parteneri, au fost lansate noi fluxuri comerciale şi lanţuri de aprovizionare cu companii din Turcia, Polonia şi Kazahstan. Aşa cum se întâmplă de obicei, cumpărătorul este cel care plăteşte mai mult pentru noile incoveniente", a precizat un director de marketing. 

Totodată, majoritatea constructorilor auto și bănci occidentale și-au vândut activele pentru prețul simbolic de 1 euro, cu condiția revenirii pe piața din Rusia în următorii 5-7 ani. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: sanctiuni Rusia produse