Într-o lume tot mai conectată la tehnologie, în care tranzacțiile se realizează astăzi online, iar cumpărăturile se fac din ce în ce mai mult pe internet, trebuie să știi cum să-ți protejezi banii din cont de atacurile hackerilor. Aceștia folosesc două metode pentru a-ți accesa fondurile: skimming și bucla libaneză.
Skimming-ul presupune instalarea unor dispozitive pe bancomate ori POS-uri care scanează datele de pe benzile magnetice, folosite apoi de hoți pentru emiterea unor carduri false, cu ajutorul cărora extrag banii din cont.
Prin metoda buclei libaneze, hackerii montează tot un dispozitiv pe bancomat, prin intermediul căruia cardul este blocat înăuntru. După care hoțul vine la tine și se oferă să te ajute. Te convinge astfel să-i spui codul PIN pentru a încerca să-ți deblocheze cardul. Însă nu va reuși și tu vei pleca. Hoțul rămâne, scoate cardul și îl folosește.
Pentru a preveni aceste acțiuni este recomandat ca, înainte să folosești cardul, să tragi ușor de tastatura bancomatului. Dacă este falsă, aceasta se va desprinde. În plus, verifică și autenticitatea fantei în care introduci cardul.
Fii atent la tasta cu numărul 5. În cazul în care este originală, aceasta are o ușoară denivelare, în schimb cea falsă este perfect netedă.
Folosește un portofel RFID (identificare prin frecvență radio), care blochează citirea la distanță a cardului. Acest portofel nu este scump și este ușor de găsit.
Dacă primești un card nou, iar cel vechi este încă valabil, distruge-l pe cel din urmă înainte să-l arunci la gunoi.
Cardurile contactless pot fi folosite la cumpărături în limita a 100 de lei fără PIN. În situația în care îl pierzi, cel care îl găsește poate plăti cu el. Soluția este să îți setezi parola la orice sumă plătită.
Cum acționezi
Anunță banca imediat ce îți schimbi datele persoanale, precum adresa, numărul de telefon, cartea de identitate. În situația în care cardul ți s-a blocat în bancomat telefonează unității emitente și nu accepta ajutorul nimănui, mai ales nu divulga PIN-ul. Acoperă tastatura cu mâna atunci când tastezi parola. Facturile, chitanțele și alte documente care conțin informații despre contul bancar nu le lăsa la îndemâna oricui.