ECONOMIC
IMPOZITE - Cine castiga si cine pierde din noul sistem fiscal
Profitul companiilor si castigurile populatiei sunt impozitate cu cota unica de 16%, din 2005. Aplicarea cotei unice elimina impozitul pe venitul global, punand punct cozilor de la administratiile fiscale si simplificand birocratia.
DANIELA IVAN
AVANTAJ. Cota unica va creste veniturile populatiei indiferent de domeniul de activitate si de valoarea castigurilor |
SALARII. Cota unica de impozitare este favorabila aproape oricarui angajat, indiferent de salariul pe care-l are. Pentru ca lucrurile sa fie asa, noul Guvern a majorat deducerile acordate pentru salarii brute de pana la 10 milioane inclusiv. In aceasta situatie, singurii romani care ar putea pierde sunt cei care au mai multe locuri de munca, deoarece deducerile de baza nu se aplica decat pentru locul principal de munca. "Pentru un angajat fara copii care realizeaza un venit salarial brut cuprins intre 3 si 10 milioane de lei inclusiv, deducerea personala acordata va fi de 2,5 milioane de lei, fata de 2,3 milioane de lei cat era pana in decembrie 2004", a explicat Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice.
CALCULE. El a mai precizat ca acelasi angajat beneficiaza de o deducere de 3,5 milioane de lei, daca are o persoana in intretinere, de 4,5 milioane de lei daca are doua persoane, de 5,5 milioane de lei daca are trei persoane in intretinere si de 6,5 milioane de lei pentru mai mult de trei persoane in intretinere. Totodata, angajatii cu salarii cuprinse intre 10 si 30 milioane de lei beneficiaza de deduceri personale degresive (din ce in ce mai mici pentru salarii din ce in ce mai mari), iar cei care castiga peste 30 de milioane nu vor mai beneficia de aceste deduceri.
DEDUCERI ELIMINATE. Aplicarea cotei unice a eliminat impozitul pe venitul global, desi pentru 2005 el se va declara, insa nu se va plati. Totodata, renuntarea la IVG a condus la anularea unor deduceri de tip economic. Concret, facilitatile eliminate sunt cele privind reabilitarea termica a locuintei (cel mult 15 milioane lei pe an), asigurarile private de sanatate (cel mult 200 de euro pe an) si primele de asigurare pentru locuinta de domiciliu cu deductibilitatea de cel mult 200 de euro pe an.
Citește pe Antena3.ro
FMI: REDUCETI CHELTUIELILE
|
Potrivit estimarilor Guvernului, masurile de diminuare a fiscalitatii au ca efect o pierdere de venituri bugetare de circa 1% din PIB. "Aceasta pierdere va trebui compensata prin cresterea altor impozite sau prin reducerea cheltuielilor", a declarat Graeme Justice, reprezentantul rezident al FMI in Romania. Justice este de parere ca un deficit bugetar de 1,5% din PIB pentru 2005 este nivelul maxim pe care Romania si-l poate permite in acest an. Graeme Justice a precizat astazi ca obiectivele privind deficitul bugetar si inflatia din 2005 vor fi stabilite la sfarsitul lunii ianuarie, cand va veni in Romania echipa FMI care va efectua evaluarile doi si trei ale actualului acord stand-by. Cu acest prilej vor fi modificate o serie de prevederi incluse in acordul negociat cu fostul guvern, cum ar fi cele din domeniul fiscal. El a admis ca masurile noului cabinet de introducere a cotei unice de 16% pentru impozitarea veniturilor persoanelor fizice si de reducere a impozitului pentru firme de la 25% la 16% se inscriu in tendinta regionala de diminuare a fiscalitatii. Potrivit lui Justice, mai mult tari care au in derulare mai multe programe cu Fondul si au introdus cote unice de impunere isi concentreaza sursele de venituri bugetare din zona impozitelor indirecte, precum taxa pe valuarea adaugata sau accizele, adica a acelor impozite pe care le plateste toata lumea fara discriminare.
|
|
|