x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum se aplica noua cota unica

Cum se aplica noua cota unica

03 Ian 2005   •   00:00

ECONOMIC
IMPOZITE - Cine castiga si cine pierde din noul sistem fiscal Profitul companiilor si castigurile populatiei sunt impozitate cu cota unica de 16%, din 2005. Aplicarea cotei unice elimina impozitul pe venitul global, punand punct cozilor de la administratiile fiscale si simplificand birocratia.
DANIELA IVAN

AVANTAJ. Cota unica va creste veniturile populatiei indiferent de domeniul de activitate si de valoarea castigurilor
Cota unica a intrat in viata romanilor chiar din prima zi a anului. 16% este procentul cu care statul taxeaza aproape toate veniturile: salariile, profiturile firmelor, activitatile independente, chiriile, activitatile agricole, drepturile de autor, pensiile, premiile etc. Exceptie fac microintreprinderile, care sunt impozitate cu 3% din cifra de afaceri. Pentru introducerea noilor coordonate economice, Codul Fiscal a fost modificat de Guvernul Tariceanu prin Ordonanta de Urgenta Nr.138/29 decembrie 2004.

SALARII. Cota unica de impozitare este favorabila aproape oricarui angajat, indiferent de salariul pe care-l are. Pentru ca lucrurile sa fie asa, noul Guvern a majorat deducerile acordate pentru salarii brute de pana la 10 milioane inclusiv. In aceasta situatie, singurii romani care ar putea pierde sunt cei care au mai multe locuri de munca, deoarece deducerile de baza nu se aplica decat pentru locul principal de munca. "Pentru un angajat fara copii care realizeaza un venit salarial brut cuprins intre 3 si 10 milioane de lei inclusiv, deducerea personala acordata va fi de 2,5 milioane de lei, fata de 2,3 milioane de lei cat era pana in decembrie 2004", a explicat Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice.

CALCULE. El a mai precizat ca acelasi angajat beneficiaza de o deducere de 3,5 milioane de lei, daca are o persoana in intretinere, de 4,5 milioane de lei daca are doua persoane, de 5,5 milioane de lei daca are trei persoane in intretinere si de 6,5 milioane de lei pentru mai mult de trei persoane in intretinere. Totodata, angajatii cu salarii cuprinse intre 10 si 30 milioane de lei beneficiaza de deduceri personale degresive (din ce in ce mai mici pentru salarii din ce in ce mai mari), iar cei care castiga peste 30 de milioane nu vor mai beneficia de aceste deduceri.

DEDUCERI ELIMINATE. Aplicarea cotei unice a eliminat impozitul pe venitul global, desi pentru 2005 el se va declara, insa nu se va plati. Totodata, renuntarea la IVG a condus la anularea unor deduceri de tip economic. Concret, facilitatile eliminate sunt cele privind reabilitarea termica a locuintei (cel mult 15 milioane lei pe an), asigurarile private de sanatate (cel mult 200 de euro pe an) si primele de asigurare pentru locuinta de domiciliu cu deductibilitatea de cel mult 200 de euro pe an.

Vor fi insa mentinute contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale. Sumele respective vor fi deduse din baza salariala impozabila, in luna in care este efectuata plata.

PROFIT. Companiile vor plati un impozit pe profit de 16%, mai mic cu 9 puncte procentuale fata de anul trecut. Aceasta este o adevarata revolutie fiscala, care spera sa aduca in legalitate firmele care pana mai ieri cautau portite de ocolire a legilor fiscale. Populatia plateste impozite pe dividende mai mari cu 5 procente, incepand cu 1 ianuarie 2005. Aplicarea unei cote unice cu care sa fie impozitate atat castigurile populatiei, cat si profiturile firmelor a fost aplicata cu succes si in alte tari. Amintim: Hong Kong, Estonia, Lituania si Letonia, Rusia, Ucraina, Slovacia.

FMI: REDUCETI CHELTUIELILE
Potrivit estimarilor Guvernului, masurile de diminuare a fiscalitatii au ca efect o pierdere de venituri bugetare de circa 1% din PIB. "Aceasta pierdere va trebui compensata prin cresterea altor impozite sau prin reducerea cheltuielilor", a declarat Graeme Justice, reprezentantul rezident al FMI in Romania. Justice este de parere ca un deficit bugetar de 1,5% din PIB pentru 2005 este nivelul maxim pe care Romania si-l poate permite in acest an. Graeme Justice a precizat astazi ca obiectivele privind deficitul bugetar si inflatia din 2005 vor fi stabilite la sfarsitul lunii ianuarie, cand va veni in Romania echipa FMI care va efectua evaluarile doi si trei ale actualului acord stand-by. Cu acest prilej vor fi modificate o serie de prevederi incluse in acordul negociat cu fostul guvern, cum ar fi cele din domeniul fiscal. El a admis ca masurile noului cabinet de introducere a cotei unice de 16% pentru impozitarea veniturilor persoanelor fizice si de reducere a impozitului pentru firme de la 25% la 16% se inscriu in tendinta regionala de diminuare a fiscalitatii. Potrivit lui Justice, mai mult tari care au in derulare mai multe programe cu Fondul si au introdus cote unice de impunere isi concentreaza sursele de venituri bugetare din zona impozitelor indirecte, precum taxa pe valuarea adaugata sau accizele, adica a acelor impozite pe care le plateste toata lumea fara discriminare.
CREATIE
Modificari vor fi si in ceea ce priveste impozitarea drepturilor de autor si a proprietatii intelectuale. Pana acum, aceste venituri erau impozitate prin retinere la sursa cu o cota de 15%, sub forma de plati anticipate de impozit, in momentul primirii veniturilor. La finele anului, din venitul total se calculeaza venitul net prin scaderea unei cote forfetare de cheltuieli, care era de 60%. De la 1 ianuarie 2005, cota de impozitare creste de la 15% la 16%, iar cheltuielile forfetare scad de la 60% la 40%, iar in cazul lucrarilor de arta monumentala, de 50%. Estimarile arata castiguri mai mici cu 1%-1,5% pentru creatori.
IMM-URI
Impozitul pe venitul microintreprinderilor a fost majorat de la 1,5% la 3%, masura din care bugetul va aduna circa 5.400 de miliarde de lei. "S-a constatat ca, intr-o buna masura, microintreprinderile sunt folosite mai ales pentru plata unor salarii mari, astfel ca angajatorul sa nu mai plateasca acele contributii sociale, care insumeaza 49%", a declarat Ionut Popescu. El a precizat ca aceasta masura este legala si ca nu este vorba despre nici un fel de evaziune fiscala. "Noi consideram totusi ca acest impozit de 3% nu se va putea spune ca este un impozit mare", a explicat ministrul de Finante.

×
Subiecte în articol: economic milioane cota