In urmatoarele doua saptamani, Fiscul va termina de transmis, prin posta, documentele pentru declaratia de venit global. Acestea trebuie completate si retransmise, tot prin
posta, pana la 15 mai.
de DANIELA IVAN | |
ECONOMIC/BUSINESS | |
|
RECOMANDARE. Contribuabilii pot depune fisele fiscale prin posta pentru a evita cozile |
Cine a obtinut anul trecut bani din mai multe locuri trebuie sa transmita la organul fiscal din sectorul sau din localitatea unde locuieste Declaratia de venit global. Toti cetatenii care au avut in 2004 mai multe locuri de munca, care au realizat venituri din activitati independente (notari, avocati, taximetristi, inventatori, scriitori, compozitori etc.) sau au obtinut bani din
inchirieri au obligatia transmiterii acestor documente la Fisc. Atentie! Nu se declara sumele sau avantajele primite din activitati desfasurate intr-un stat strain, cu exceptia veniturilor salariale platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident sau are sediul permanent in Romania. Persoanele care au avut un singur loc de munca nu depun declaratii.
PLICUL. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) transmite contribuabililor acasa, prin posta, un plic cu toate documentele necesare. Acesta include, pe langa formularele de declaratii de venit global si declaratii speciale, ghidul de completare a formularelor, precum si plicul destinat trimiterii de catre contribuabilii persoane fizice a declaratiilor la autoritatile fiscale. "Recomand contribuabililor sa retransmita documentele prin posta, pentru a nu se crea cozi la Administratiile Fiscale", a declarat Sebastian Bodu, presedintele ANAF. La Declaratia de venit global trebuie anexate copiile declaratiilor speciale si ale fiselor fiscale luate de la angajatori, precum si documentele justificative, in functie de categoria deducerilor sau facilitatilor fiscale solicitate.
Au fost deja transmise circa jumatate din numarul de plicuri care contin documentele necesare impozitarii veniturilor obtinute in anul 2004.
DEDUCERI
|
Cheltuielile pentru reabilitarea locuintei cu scopul imbunatatirii confortului termic sunt deductibile in limita sumei de 15.000.000 de lei, anual. Se mai scad din impozitul datorat si primele de asigurare a locuintei de domiciliu in limita a 200 de euro anual. Cotizatia de sindicat si contributiile pentru asigurari suplimentare de sanatate, in limita a 200 de euro pe an, se pot scadea de asemenea din IVG. Pentru a putea beneficia de aceste avantaje, contribuabilii trebuie sa bifeze cap G - deduceri din Declaratia de venit global. Ei trebuie sa depuna la Fisc copii dupa chitantele care dovedesc ca au facut in cursul anului 2004 aceste cheltuieli. De anul viitor, numai persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor vor completa Declaratia de venit global. Salariatii, chiar daca castiga bani din mai multe locuri de munca, nu vor mai globaliza veniturile. Guvernul a introdus cota unica de impozitare de 16%, eliminand impozitarea progresiva.
|