x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cumpărarea Petromservice de către Petrom ar putea fi anulată de instanţă

Cumpărarea Petromservice de către Petrom ar putea fi anulată de instanţă

05 Mai 2008   •   00:00

Tribunalul Bucureşti ar putea declara joi, 8 mai, Petromservice drept societate în faliment, ca urmare a cererii depuse de firma Petrototal din Cîmpina



Tribunalul Bucureşti ar putea declara joi, 8 mai, Petromservice drept societate în faliment, ca urmare a cererii depuse de firma Petrototal din Cîmpina. Aceasta are de recuperat suma de 105.851 de lei, compusă din 84.223 de lei datorie, la care se adaugă 21.628 de lei drept penalizări. Petrototal susţine că a realizat mai multe lucrări de construcţii pentru Petromservice la Ariceşti, Băicoi, Coconea, Surani, Mălăieşti şi Urlaţi, iar contravaloarea lucrărilor nu a fost plătită de Petromservice. Penalităţile, în valoarea 0,06% pe zi, au fost percepute începînd din data de 20 ianuarie 2007, iar datoria este una recunoscută de Petromservice. “Dacă Petromservice nu se prezintă la proces la 8 mai sau nu depun acte, instanţa va decide iniţierea procedurii de insolvenţă”, ne-a declarat Laurenţiu Veteleanu, avocatul Petrototal.


CONSECINŢĂ. În eventualitatea în care instanţa ar constata falimentul, mai întîi se va cere administrare specială şi apoi lichidator. “Prin efectul Legii 86/2006 a insolvenţei, toate tranzacţiile ultimilor trei ani ale Petromservice se anulează. Dacă nu se găsesc bani care să fie restituiţi creditorului, atunci vor fi anulate toate tranzacţiile din ultimii trei ani, una cîte una, dar e nevoie de o hotărîre judecătorească”, a spus avocatul Veteleanu.
El a mai menţionat că în 2008 alte două firme au solicitat falimentul Petromservice, iar în cazul în care mai apar şi alţi creditori s-ar putea ajunge la situaţia în care tranzacţia prin care Petrom a cumpărat divizia de servicii petroliere şi mentenanţă a Petromservice să fie anulată de instanţă.


PROCESE. Petrom a achiziţionat această divizie pentru 328,5 milioane de euro, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), acţionar al Petrom cu 20,64%, consideră că preţul plătit este prea mare. În acest scop, AVAS a iniţiat şi ea o acţiune în instanţă pentru anularea parţială a hotărârii acţionarilor de la finele anului trecut, referitoare la rectificarea bugetului de investiţii, şi anularea parţială a proiectului “Pearl”, privind contractul de transfer de activitate de la Petromservice la Petrom.
Gheorghe Şupeală, directorul general al Petromservice, a declarat că firma Petrototal nu figurează în lista de furnizori ai companiei, dar în cazul în care cererea Petrototal este îndreptăţită, Petromservice va plăti suma cerută.

×
Subiecte în articol: economic petromservice