x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cutremur financiar: General Motors, în faliment

Cutremur financiar: General Motors, în faliment

de Elena Stan    |    02 Iun 2009   •   00:00

General Motors (GM), sim­bolul industriei auto americane, a intrat de ieri în faliment. Astfel, la peste 100 de ani de la înfiinţare, 60% din compania reorganizată va intra în proprietatea Guvernului SUA.



În afara statului american, ceilalţi acţionari ai nou-înfiinţatei companii sunt: Uniunea sindicală din industria auto (UAW) cu un pachet de acţiuni de 17,5%, Guvernul Canadei cu 12%, iar deţinătorii de obligaţiuni vor primi 10% din capital, pentru a renunţa la pretenţiile financiare.

Decizia de a îm­pinge GM către o reorganizare ra­pidă sub protecţia falimentului, fi­nan­ţată prin ajutoare de stat suplimentare de 30 de miliarde de dolari, este considerată un risc uriaş asumat de administraţia Obama. Guvernul german s-a implicat şi a reuşit cu câ­teva zile în urmă să semneze un acord de principiu cu producătorul de piese auto Magna International privind preluarea Opel, parte europeană a GM.

Gigantul auto american a fost menţinut pe linia de plutire, de la începutul acestui an, prin finanţări guvernamentale. Suma totală alocată, cuprinzând şi falimentul şi reorganizarea, se ridică la 50 de miliarde de dolari. GM are 92.000 de angajaţi în Statele Unite are operaţiuni în 140 de ţări.

×
Subiecte în articol: economic