x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie DACIA/Încă două săptămâni de şomaj tehnic

DACIA/Încă două săptămâni de şomaj tehnic

de Elly Cristea    |    13 Ian 2009   •   00:00

Uzina de automobile Dacia a anunţat ieri, în prima zi de lucru a miilor de oameni reveniţi  la muncă după o lună de şomaj tehnic, că se vede din nou nevoită să-şi întrerupă producţia pentru încă două săptămâni.



Dacia îşi suspendă producţia în perioada 26 ianuarie-8 februarie 2009, ca urmare a scăderii dramatice şi continue a pieţelor auto, în special a celei din România, potrivit unui comunicat emis de companie. Producţia urmează să fie reluată începând cu data de 9 februarie, iar muncitorii care vor rămâne acasă în şomaj tehnic vor fi plătiţi cu 85% din salariul individual brut, aşa cum prevede Contractul colectiv de muncă Dacia pe 2008. Piaţa de vehicule noi din România este asfixiată de comerţul cu vehicule de mâna a doua provenite din import. În decembrie 2008, înmatriculările de vehicule vechi importate au atins nivelul de 54.712 unităţi, în creştere cu 471% faţă de luna decembrie 2007, iar la nivelul anului 2008 au fost înmatriculate 300.891 de maşini de ocazie de import. Practic, începând cu noiembrie 2008, pentru fiecare vehicul nou comercializat în România au fost înmatriculate trei vehicule de ocazie.

Directorul general al Uzinei de Automobile Dacia Renault, Francois Fourmont, a declarat: "În prezent, nimeni nu poate să facă nici un fel de previziune. Să sperăm că situaţia se va ameliora în primăvară. Prin urmare, încercăm să ne adaptăm prin perioade de oprire temporară a activităţii şi încercăm să nu apelăm la măsuri mai drastice, cum ar fi aceea a suprimării unui întreg schimb". De asemenea, oficialii Uzinei de la Mioveni au precizat că 300 de contracte pe perioadă determinată care se termină la sfârşitul lunii ianuarie nu vor mai fi reînnoite. Muncitorii care s-au întors ieri la serviciu erau bulversaţi şi încercau să se îmbărbăteze unul pe celălalt. Sindicatul Automobile Dacia organizează marţi, la ora 12:00, un miting pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Mioveni, pentru protejarea  locurilor de muncă din industria constructoare de maşini, menţinerea taxei de poluare şi protejarea brandului naţional Dacia.

×
Subiecte în articol: economic