x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dan Voiculescu: “Implicarea FMI în deciziile macroeconomice din România este alarmantă. FMI nu acţionează astfel decât în cazurile disperate.”

Dan Voiculescu: “Implicarea FMI în deciziile macroeconomice din România este alarmantă. FMI nu acţionează astfel decât în cazurile disperate.”

09 Mai 2011   •   12:25

Senatorul Dan Voiculescu avertizează că ritmul în care creşte datoria publică externă poate declanşa un nou val recesionist. În acest context, Dan Voiculescu a declarat: "Ne va costa enorm iluzia depăşirii crizei prin împrumuturi externe prost gestionate. În condiţiile în care, doar în această lună, Ministerul de Finanţe va trebui să plătească un sfert de miliard de euro în contul datoriei publice externe, riscăm să ne sufocăm în datorii.

Conform datelor oficiale ale BNR, datoria publică externă ajuns la 92 de miliarde de euro, adică o povară de 4.500 de euro pentru fiecare român, de la nou-născuîi la pensionari! Un împrumut este util doar dacă este investit eficient şi asigura beneficii mai mari decat costurile. Din păcate, guvernul Boc nu ştie să investeasca şi încearcă să îşi camufleze incompetenţa rostogolind împrumuturile. Implicarea tot mai intensă a delegaţiei FMI în deciziile macro-economice din România este de alarmantă. FMI nu acţionează astfel decât în cazurile disperate. Nu exclud ca, în ritmul actual de îndatorare, Traian Basescu să anunţe, mai devreme sau mai târziu, noi reduceri de salarii şi pensii.

În acest moment funcţionam în schema clasică a falimentului: datorii şi dobânzi uriaşe, consum şi producţie reduse, investiţii ineficiente. Pentru a evita un dezastru economic şi social fără precedent, avem nevoie urgent de un Plan Naţional de Investiţii Strategice şi de măsuri concrete de susţinere a producătorilor români. Altfel, după regimul Băsescu-Boc nu va mai rămane decât un potop de datorii imposibil de achitat.”

×