x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce ne ocolesc investitorii străini

De ce ne ocolesc investitorii străini

de Daniel Ionaşcu    |    27 Oct 2011   •   21:00
De ce ne ocolesc investitorii străini

Ca sa creeze locuri de munca, nu este de ajuns ca Romania sa aiba forta de munca ieftina, ci trebuie sa faca ceva diferit, ceva ce nimeni nu face, a declarat ieri la Craiova Reinhard Gruber, vicepresedintele Makino Europa. Gruber a completat ca aceasta va crea locuri de munca pe termen lung, in locul celor vulnerabile la efectele crizei sau miscarile pietei.

'Toata lumea a spus ca aveti forta de munca foarte calificata. Sunt convins ca e asa, insa nu trebuie sa spu­neti ce ati putea face, ci sa determinati ce piete vor avea cerere in viitor si apoi sa produceti pentru ele', a de­cla­rat si Jakub Hoda, reprezentantul di­vi­ziei de aparare si industrie ae­rospatiala din cadrul concernului Honeywell. Hoda, prezent la evenimentul 'Platforma industriala a Craiovei – oportunitati de dezvoltare', a mai spus ca scopul Ho­neywell este sa isi extinda amprenta in Romania, in industria aerospatiala.

Reprezentanti de top ai Honeywell, Makino, Mott MacDonald, Rolls Royce si Portsmouth Aviation s-au intalnit ieri la Consiliul Judetean Dolj pentru a discuta cu autoritatile romane si afaceristii locali despre posibilitatea unor investitii in zona municipiului Craiova si in judet. Intalnirea dintre investitorii straini si oamenii de afaceri din Craiova a fost realizata la initiativa senatorului PSD Lia Olguta Vasilescu. Aceasta a precizat ca in ultimii ani in Craiova nu a mai venit niciun mare investitor si i-a asigurat pe oamenii de afa­ceri romani si straini ca astfel de intalniri vor continua.

Cele mai importante avantaje competitive ale Romaniei sunt calificarea fortei de munca, marimea pietei, cota unica, pozitia strategica, potentialul mare de crestere, sectorul IT si agricultura, dar si un mediu placut, potrivit unui sondaj realizat de AmCham. Principalele bariere pentru investitori sunt cadrul legislativ, infrastructura, instabilitatea legislativa, lipsa de predictibilitate si co­rup­tia. In acest context, masurile care tre­buie implementate de Guvern in perioada urmatoare sunt cresterea trasparentei decizionale, moderni­za­rea sistemului de colectare a taxe­lor, scaderea coruptiei, im­bu­na­ta­ti­rea sistemului de licitatii publice.

Investitiile straine pot contribui mai mult la economia romaneasca, potrivit unui raport prezentat ieri de Banca Mondiala. 'Firmele ro­ma­nesti si cele straine din Romania sunt mai putin productive decat in alte tari din Europa, dar firmele locale au inregistrat o crestere a productivitatii mai rapida decat companiile straine. Asta inseamna ca investitiile straine realizate in sectoare mature din economia romaneasca au produs cea mai mica valoare adaugata din Europa Centrala (Cehia, Polonia, Slovenia, Estonia – n.r.)', a declarat Donato De Rosa, senior economist la Banca Mondiala. 'Partea pozitiva este ca firmele straine au fost un model pentru cele autohtone si in acelasi timp au avut un efect de antrenare a mediului economic. Partea negativa este ca firmele straine nu au contribuit prea mult la economia nationala', a adaugat De Rosa.

Potrivit datelor prezentate de Banca Mondiala, cresterea anuala a valorii adaugate produsa de firmele straine din Romania a fost intre 2003 si 2008 de doar 2,6%, in timp ce pentru companiile locale cresterea a fost de 5,9%. In aceste conditii, firmele locale au avut a doua cea mai mare crestere a valorii adaugate in perioada analizata din regiune, fiind depasite doar de companiile din Polonia, cu 7,1%.


AmCham: Investitorii nu au acces la autoritatile din Romania
Accesul redus la autoritati determina unele companii straine sa investeasca in alte piete, care nu ofera avantaje mai multe decat Romania, dar unde guvernele au o deschidere mai mare pentru dialog, a declarat joi Anca Harasim (foto), director executiv al AmCham.

'A existat un investitor strain care a dorit sa se extinda in Romania, dar pana la urma a ales Polonia. I-am intrebat de ce au ales Polonia, desi nivelul facilitatilor este comparabil cu cel din Romania, si ne-au spus ca autoritatile din Polonia au fost mai deschise, s-au intalnit cu ei, au putut sa le prezinte proiectele lor, au aratat mai multa disponibilitate. Accesul redus la primul-ministru, la ministri face ca unii investitori sa mearga pe alte piete', a spus reprezentantul Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham).
E a aratat ca, in contextul plecarii Nokia, autoritatile trebuie sa fie mai deschise in relatia cu investitorii straini. 'Nokia a plecat din cauza problemelor din companie, nu din cauza conditiilor din Romania, dar acest lucru trebuie sa fie un semnal de alarma pentru autoritati ca pot avea loc si astfel de situatii', a adaugat Harasim.

×
Subiecte în articol: economia