Grupul CEZ este interesat sa participe la privatizarea filialelor de distributie a electricitatii ramase in proprietatea Electrica, a declarat ieri Jan Veskrna, presedintele Directoratului CEZ Romania.
"Am discutat cu actionarul din Cehia si in ipoteza in care s-ar deschide privatizarile pentru distributiile de energie ramase, vom fi interesati sa participam. (...) Voi lua primul zbor catre Praga daca se va lua o decizie asupra privatizarilor", a afirmat Veskrna.
El a spus ca cel mai logic pentru CEZ este sa preia Electrica Muntenia Nord, datorita apropierii de filiala Oltenia, pe care grupul o detine deja. Veskrna a mai spus ca probabil CEZ nu va face o oferta pentru toate trei.
Mina de aur
De ce? Pentru ca in plina criza, filialele de distributie sunt o "mina de aur" si garanteaza profit sigur. CEZ Distributie a obtinut anul trecut un profit net de 130 de milioane de lei la o cifra de afaceri de 809 milioane de lei, potrivit datelor depuse la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
Marja de profit este de 16%. Enel Distributie Banat a fost si mai performanta: a scos 220 milioane de lei profit net la vanzari de 585 milioane de lei si 1.230 angajati. Enel Distributie Dobrogea a raportat si ea un rezultat net de 108 milioane de lei la venituri de 458 milioane de lei, numarul mediu de angajati fiind de 995 de oameni. Doar statul sta ceva mai rau, Electrica Muntenia Nord scotand doar 67 de milioane de lei la vanzari de 685 milioane de lei. Intrebat cum explica romanilor aceste marje de 16%, in vreme ce in Occident acestea nu trec de 6-8%, Adrian Borotea, membru al directoratului CEZ Romania a spus ca "acestea sunt doar pe hartie" si ca reglementarile Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) permit doar o rentabilitate de 10%. "Scopul privatizarii era imbunatatirea starii retelelor, care erau jalnice (in 2005 -nr). Acum am reusit sa reinoim doar 15% din retele in 7 ani". El a mai precizat ca ANRE a recunoscut mai multe investitii ale CEZ in retele dar nu le-a introdus in tarifele consumatorilor. Asta inseamna ca pretul electricitatii va creste atunci cand ANRE va decide recunoasterea acestora.
Strecurate pe lista de privatizari
FMI a incercat de mai multe ori introducerea ultimelor trei filiale de distributie ale Electrica pe lista privatizarilor. Ultimele distributii ramase la stat sunt Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Muntenia Nord iar acestea au o rata de rentabilitate stabilita de ANRE la 7%. Companiile straine vaneaza 'perlele' sistemului energetic romanesc pentru a putea realiza apoi foarte usor profituri mari crescand preturile de fiecare data cand au ocazia atat in cazul consumatorilor privati, cat si al celor industriali. 'Companiile de stat nu au tendinta de a pune presiune pe populatie si companii, spre deosebire de cele private. Uitati-va ce s-a intamplat cu preturile la pompa, la benzina si motorina', declara in toamna anului trecut Alexandru Sandulescu, directorul Directiei de Energie din cadrul ministerului Economiei.
El amintea atunci ca, in privinta privatizarilor, FMI nu este interesat de vanzarea termocentralelor ineficiente care functioneaza cu mari costuri, insa 'pune o anumita presiune' pe vanzarea Electrica si a Complexului Energetic Oltenia. Acesta este compus din fuziunea complexurilor Turceni, Rovinari si Craiova cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO).