x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce sunt gazele scumpe în România

De ce sunt gazele scumpe în România

14 Oct 2010   •   00:00
De ce sunt gazele scumpe în România
Sursa foto: /AFP Photo
Creşterea preţului aduce încasări mai mari la buget şi sărăceşte populaţia
Gazele sunt o problemă spinoasă a României şi nu numai partea rusă s-a interesat de acest sector în ultima vreme. Cancelarul german Angela Merkel, care a făcut acum două zile o scurtă vizită oficială în România, a "făcut presiuni pentru scumpirea gazelor pe partea de distribuţie", au precizat surse parlamentare. Situaţia vine în contextul în care grupul german E.ON distribuie gaze naturale în jumătatea de nord a ţării, după achiziţia Distrigaz Nord.

Majorarea ar trebui să vină după ce timp de un an şi jumătate ţara noastră a oferit industriei chimice şi energetice gaze naturale numai din pro­ducţia internă. Acestea sunt de două ori mai ieftine decât cele de im­port, respectiv 165 de dolari faţă de 330 de dolari pe mia de metri cubi. "Autoritatea a promis celor doi distribuitori, E.ON şi Gaz de France, o majorare de 6%. S-a pregătit un ordin dinainte de a fi schimbat Lificiu (Petru Lificiu, fostul preşedinte al ANRE - n.r.), dar a intervenit anunţul din 6 mai al preşedintelui Băsescu de reducere cu 25% a salariilor şi cu 15% a ajutoarelor sociale şi nu au mai avut curajul să facă anunţul", ne-a precizat sursa.

Potrivit unor documente intrate în posesia Jurnalului Naţional, importurile actuale ale României sunt 12% din necesar. Însă din mai până în august producţia naţională de gaze ar fi fost de ajuns să asigure consumul pentru toată ţara şi toţi consumatorii, indiferent dacă sunt întreruptibili sau nu. Astfel, potrivit raportărilor de la Transgaz şi ANRE, în luna mai producţia de gaze acoperea în proporţie de 128% consumul, în iunie a fost de 139%, în iulie a ajuns la 140%, iar în au­gust la 137%. Furnizarea de gaze na­turale către toţi consumatorii ar fi fost îndeajuns pentru o ieftinire cu 6% a preţului la gaze naturale, au spus sursele citate.

Adriean Vi­dea­nu, fost ministru al Economiei şi actual vicepreşedinte al PDL, declara că o scumpire cu 5%-6% a gazelor şi ener­giei termice "nu este un capăt de ţa­ră".

Una dintre cauze ar putea fi men­ţi­nerea la nivel ridicat pentru ca sta­tul să colecteze sume mai mari din im­pozitul pe profit colectat de la Rom­gaz şi distributorii E.ON Gaz şi Gaz de France. De asemenea, în ca­zul unui profit mai mare al Romgaz, compania ar putea da dividende mai mari acţionarului majoritar, care este Ministerul Economiei. De asemenea, TVA colectată la un produs mai scump ar aduce sume suplimentare. Romgaz a fost trecută la rectificarea de buget cu o donaţie de 400 mi­lioane de lei către bugetul statului.

Romgaz este una dintre cele mai profitabile companii ale statului român, obţinând în primele şase luni din acest an un profit net de 225,7 milioane de lei. În 2009 a avut un rezultat net de 528,5 milioane de lei, din care a dat statului 232 milioane de lei.

Pentru Romgaz, adunarea de importuri este mai profitabilă decât extracţia de gaze româneşti. Potri­vit documentelor, cantităţile importate de Romgaz au fost în 2008, când economia duduia, de 343 milioane de metri cubi, iar în 2009 au ajuns efectiv la 462 milioane de metri cubi.
ANRE nu a răspuns solicitării noastre până la ora închiderii ediţiei.


PIAŢA GAZELOR, ÎN SCĂDERE
Nici concurentul direct al conductei South Stream, proiectul Nabucco, nu o duce mai bine. "În­târzierile la proiectul Nabucco nu sunt foarte grave, întrucât cererea de gaze naturale pe piaţa euro­pea­nă a scăzut ca urmare a contracţiei economice, a declarat di­rec­torul general al grupului austriac OMV", Wolfgang Ruttenstorfer. Construcţia Nabucco, care a fost amânată de mai multe ori, es­te planificată să înceapă în 2012, iar primele livrări sunt aş­tep­tate în 2015. Decizia finală pri­vind investiţia a fost amânată pentru anul următor, din cau­­za negocierilor prelungite pen­tru asigurarea de livrări de ga­ze din Azerbaidjan. În viitor, cere­rea de gaze din Europa va fi suficientă atât pentru Nabucco, cât şi pentru proiectul rival South Stream, dar şi pentru alte conducte mai mici.

×
Subiecte în articol: economic