x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie DEBLOCAREA IMOBILIARELOR/Băncile cer schimbarea normelor de creditare

DEBLOCAREA IMOBILIARELOR/Băncile cer schimbarea normelor de creditare

de Daniela Ivan    |    19 Noi 2008   •   00:00

Băncile comerciale solicită Băncii Naţionale a României (BNR) să deblocheze împrumuturile ipotecare prin modificarea regulamentului de creditare. Bancherii speră să dea credite în lei din banii injectaţi în piaţă de banca centrală şi din depozitele populaţiei.



Radu Gheţea cere BNR să modifice iar condiţiile de creditare

Vom propune BNR revizuirea Regulamentului nr. 11 pentru reluarea creditării în domeniul imobiliar. Noile norme au blocat acest tip de credit în condiţiile actuale, de teamă şi neîncredere. După ce am făcut ajustările impuse de regulament, am observat că foarte puţine persoane se mai pot califica pentru un credit ipotecar, a afirmat Radu Gheţea Graţian, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), la Forumul Bancar Român. El a mai adăugat că, după aplicarea testelor de stres, a noului algoritm, foarte, foarte puţin clienţi se mai pot califica pentru un împrumut ipotecar. Gheţea a mai spus că, în momentul discutării regulamentului, condiţiile din piaţă erau cu totul altele, nimeni nu anticipa evoluţia crizei financiare internaţionale. Noul regulament de creditare a redus în medie cu cinci puncte procentuale gradul maxim de îndatorare, însă variază pe diferite tipuri de credite. Pe de altă parte, Gheţea susţine că este benefic noul regulament în privinţa creditelor de consum.
După cum se ştie, Regulamentul nr. 11 impune băncilor să solicite clienţilor fişe fiscale şi să stabilească diferenţiat gradul maxim de îndatorare. Astfel, băncile analizează capacitatea de rambursare a clienţilor "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de către împrumutători, care nu poate depăşi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", se arată în regulament.

CRIZA DE BANI
Nu toate instituţiile financiare duc lipsă de bani, însă încet, încet lichiditatea nu mai este suficientă pentru toate băncile din sistem. Situaţia începe să intre în normalitate, adică nu mai avem de-a face cu un sistem bazat pe exces de lichiditate, ci cu unul bazat pe deficit de lichiditate. "Noi la BNR am comunicat de câteva luni trezorierilor din băncile comerciale că ne îndreptăm spre această situaţie", a declarat Valentin Lazea, economist-şef la BNR. "Jumătate dintre creditele în valută care s-au acordat sunt din fonduri din afara României şi este o situaţie care nu mai poate continua", a declarat Lucian Anghel, economist-şef BCR. El a mai precizat că este normal ca băncile să se concentreze pe atragerea de fonduri. "Acum, cel mai sănătos este să echilibrezi raportul credite/depozite, pentru a nu mai avea o dependenţă de sursele externe de finanţare", a adăugat şi Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen Bank.

CREDITAREA SE MUTĂ PE LEI
"Creditare în lei vom continua să avem", a spus Ionuţ Dumitru. Nu însă şi cea în valută, care va deveni din ce în ce mai inaccesibilă şi mai scumpă. Băncile mizează pe leii pe care BNR îi va elibera în piaţă. Bancherii spun că BNR ar trebui să continue reducerea ratei la rezerva minimă obligatorie şi să înceapă revizuirea în jos a dobânzii de politică monetară. "Propunerea noastră este ca în continuare banii care sunt blocaţi în rezervă să fie eliberaţi, astfel încât să putem dispune de aceştia în creditare. Fondurile ar putea fi utilizate pentru achiziţia de titluri de stat, pentru creditarea IMM-urilor, agriculturii şi construcţiei de locuinţe", consideră Gheţea. Pe de altă parte, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR,  a arătat că băncile româneşti, în majoritate deţinute de instituţii de credit din Uniunea Europeană, au văzut că nu mai au resurse de la băncile-mamă şi se concentrează mult mai puternic pe piaţa internă, iar economisirea devine o prioritate pentru ele. "Această economisire în bănci este adevărat că poate ucide bursa, dar aceasta depinde şi de morile de vânt pe care trebuie să le construim repede, pentru a face faţă vântului puternic", spune el.


Peste trei luni

BNR a anunţat băncile, în momentul aprobării noului regulament de creditare a populaţiei, că va reanaliza normele după trei luni de aplicare, a declarat ieri consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. După cum se ştie, Regulamentul nr. 11 de la 19 august 2008 a fost publicat în Monitorul Oficial de la 22 august şi a început să fie aplicat de toate băncile de la începutul lunii octombrie. Deci, o revizuire a normelor în concordanţă cu cerinţele băncilor comerciale ar putea surveni cel mai devreme după data de 1 ianuarie 2009.

×
Subiecte în articol: economic băncile creditare