x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Declarația pe proprie răspundere amână și rate

Declarația pe proprie răspundere amână și rate

de Valentin Gros    |    06 Apr 2020   •   18:50
Declarația pe proprie răspundere amână și rate
Sursa foto: ilfede/Getty Images/iStockphoto

Normele de aplicare a Ordonanței de Urgență nr. 37/2020 au fost aprobate de Guvern. Băncile vor amâna plata ratelor pentru toți clienții afectați de criza provocată de răspândirea COVID-19. Pentru a beneficia de această facilitate, persoanele fizice trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere că veniturile le-au fost afectate față de situația anterioară declanșării situației de urgență.

 

„Cu excepția creditelor ipotecare, dobânda datorată de debitori corespunzător perioadei de suspendare se capitalizează la soldul creditului existent la sfârșitul perioadei de suspendare”, se arată în documentul citat. Astfel, la împrumuturile de nevoi personale, clientul va suporta „dobândă la dobândă”, plata urmând să se facă eșalonat.

Normele specifică faptul că pentru creditele ipotecare, perioada în care nu se achită rate, dobânzi și comisioane va fi stabilită după cum dorește clientul, dar acesta își poate exprima opțiunea o singură dată. Intervalul de timp trebuie să se încadreze în limitele prevăzute de Ordonanță, respectiv, cuprins între o lună și 9 luni, fără a putea depăși data de 31 decembrie 2020.

După stabilirea noilor condiții, banca îl va informa pe client „în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, conform opțiunii exprimate de debitor”, impun normele de aplicare a OUG.

 

Ce motive pot fi invocate

Normele exemplifică și câteva cauze care urmează a fi luate în calcul la creditele ipotecare. Potrivit documentului, băncile nu trebuie să se limiteze la acestea. Iată ce motive poate invoca debitorul:

  • intrarea debitorului sau a membrilor familiei acestuia în șomaj tehnic ca efect al închiderii sau restrângerii activității angajatorului
  • concedierea debitorului sau a membrilor familiei acestuia
  • reducerea salariului debitorului/membrilor familiei acestuia
  • plasarea debitorului în carantină instituționalizată sau izolare la domiciliu
  • îmbolnăvirea cu COVID-19

Banca este obligată să îl informeze pe debitor, online sau pe hârtie, asupra condițiilor de suspendare a plății

×