x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Deficit comercial de 5 miliarde de euro

Deficit comercial de 5 miliarde de euro

de Adrian N. Ionescu    |    31 Aug 2005   •   00:00
Deficit comercial de 5 miliarde de euro

In ciuda unui nou record al exporturilor, importurile se pastreaza la cote coplesitoare, deficitul comercial apropiindu-se de 5 miliarde de euro. Romania depinde tot mai mult de combustibilii din import.

In luna iulie, exporturile romanesti au inregistrat un nou record istoric, de 1,9 miliarde de euro, cu aproape 60 de milioane de euro superior celui din martie, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei si Comertului. In primele sapte luni ale anului exporturile au ajuns la 12,52 miliarde de euro.

Recordul exporturilor si reducerea importurilor fata de luna iunie nu au reusit totusi sa scoata deficitul comercial din zona dimensiunilor "astronomice": 4,97 miliarde de euro.

PIATA. Economia romaneasca depinde inca masiv de vanzarile de tesaturi, imbracaminte si confectii textile, exporturile acestora ridicandu-se la 2,2 miliarde de euro in primele sapte luni ale anului, in usoara scadere (1,5%) fata de perioada similara a anului trecut. Pe de alta parte, asa-numitele "metale comune si articole din metale comune" s-au vandut pe doua miliarde de euro. Altfel spus, lohn-ul, produsele metalurgice primare si constructiile metalice (cu valoare adaugata mica) sunt cele care merg bine pe pietele lumii.

In sfarsit, masinile si echipamentele electrice constituie a treia clasa de marfuri cu exporturi mari, de 1,3 miliarde de euro, iar produsele petroliere (inclusiv carburantii), desi se afla pe locul IV, cu 1,29 miliarde de euro, au o crestere semnificativa la export (+ 71,6%) fata de aceeasi perioada a anului trecut.

CONSUMUL. Importul de combustibili este cel mai semnificativ dintre toate: 2,4 miliarde de euro in primele sapte luni ale anului, in crestere cu 47% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In materie de importuri de petrol, avem consolarea ca exportam tot mai mult produse petroliere. Dar mai mult de jumatate din importul de combustibili este destinat producerii de energie scumpa, care mai departe este folosita cu randamente mici. Potrivit unui raport al Observatorului Energetic National de la ICEMENERG Bucuresti, pentru a castiga 1.000 de euro, Romania consuma de pana la patru ori mai multa energie decat multe dintre tarile europene.

Si pe langa energie, mai cumparam si autovehicule, si piesele de schimb aferente, a caror valoare a crescut cu 50,4% fata de anul trecut, pana la 1,6 miliarde de euro, si dintre care doar o parte ne ajuta la obtinerea produselor de export.
×
Subiecte în articol: economic miliarde