x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie DEFICIT EXCESIV / Ne paşte monitorizarea UE

DEFICIT EXCESIV / Ne paşte monitorizarea UE

de Daniela Ivan    |    06 Feb 2009   •   00:00

Comisia Europeană ar putea declanşa procedura de deficit excesiv împotriva României şi a altor 8 state din UE care au depăşit nivelul de 3% din PIB permis de UE.



În afară de ţara noastră pe lista neagră a Uniunii Europene se mai află Spania, Portugalia, Ungaria şi Ţările Baltice. România a înregistra anul trecut un deficit bugetar record de 5,2% din PIB faţă de media de 4% înregistrată în Uniunea Europeană. Dacă procedura va fi declanşată, atunci Comisia va monitoriza timp de doi ani toate încasările şi plăţile bugetare ale Guvernului român. Totuşi, comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, a respins categoric informaţiile despre declanşarea unei proceduri de deficit excesiv, adăugând că, eventual, aceasta ar putea fi decisă cel mai devreme în aprilie de Consiliu, nu de CE.

CRIZĂ ŞI DEFICITE

Criza financiară care zguduie lumea întreagă, a împins multe state să depăşească nivelul de împrumut permis pentru finanţarea bugetelor. Rămâne de văzut dacă Uniunea va face o excepţie în acest an privind declanşarea acestei proceduri. "Pactul de Stabilitate şi Creştere al UE prevede clar că, în anumite condiţii, este permisă depăşirea unui nivel de 3% din PIB a deficitului public", a declarat europarlamentarul Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe. El a mai spus că "Comisia Europeană este într-o situaţie ingrată. Ea este cea care a iniţiat programul de relansare economică cu cheltuieli de 4% din Produsul Intern Brut. Pe de o parte spui guvernelor să cheltuiască mai mult şi pe de altă parte declanşezi procedură de deficit bugetar excesiv". Dăianu a explicat că, în eventualitatea în care va fi luată o astfel de măsură, aceasta va avea mai mult rolul unui semnal, şi nu de a pedepsi ţările care au depăşit limita de 3% din PIB.

×
Subiecte în articol: economic