x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Deficitul bugetar a urcat la 5,04% din PIB, la 1 octombrie

Deficitul bugetar a urcat la 5,04% din PIB, la 1 octombrie

15 Oct 2009   •   00:00

"La 1 octombrie, deficitul bugetar este de 5,04, în raport cu 5,05 cât era permis în acordul cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional", a spus Boc la Realitatea TV.



Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX că bugetul general consolidat a înregistrat în primele nouă luni un deficit de 5,03% din PIB, pe fondul unor venituri estimate la 23,4% din PIB şi a unor cheltuieli publice reprezentând 28,4% din PIB.

Potrivit oficialului MFP, în intervalul ianuarie - septembrie, deficitul bugetar s-a ridicat, în termeni absoluţi, la aproape 25 de miliarde de lei, încasările la bugetul general consolidat totalizând 116,3 miliarde de lei, iar cheltuielile 141,2 miliarde de lei.

Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 4,5% din PIB după primele opt luni ale anului, în urcare cu un punct procentual comparativ cu nivelul înregistrat la finele lunii iulie, de 3,5% din PIB-ul revizuit. La finele lunii august, veniturile indicau o scădere cu 6,6% faţă de intervalul similar din 2008, în timp ce cheltuielile totale erau în urcare cu 8,3%.

Fondul Monetar Internaţional a fost de acord, la începutul lunii august, după prima evaluare a acordului stand-by de împrumut, cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%.

Noua proiecţie a pornit de la faptul că veniturile bugetare sunt prognozate să fie mai reduse în acest an cu 17 miliarde de lei faţă de estimarea iniţială.

În primele şase luni ale anului, deficitul bugetar a fost finanţat în principal prin emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă, urmate de acordarea primelor tranşe de la Comisia Europeană, primul împrumut de la Banca Mondială (BM) şi ulterior o parte dintr-o tranşă de la FMI.

Primii bani de la FMI, echivalentul a 5 miliarde de euro, au intrat la începutul lunii mai, imediat după aprobarea acordului, însă banii au mers în totalitate la rezerva băncii centrale. Instituţia financiară internaţională a aprobat luni eliberarea celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by, reprezentând echivalentul a 1,85 miliarde de euro. Jumătate din sumă a intrat la rezerva BNR, iar cealaltă jumătate în contul Trezoreiei, bani pe care Ministerul Finanţelor îi va folosi pentru acoperirea deficitului bugetar.

România are un acord de împrumut stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde de euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde de euro.

Mediafax


×
Subiecte în articol: economic