x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Deficitul de cont curent a depăşit în primele nouă luni pragul de 20 miliarde euro

Deficitul de cont curent a depăşit în primele nouă luni pragul de 20 miliarde euro

14 Noi 2022   •   19:05
Deficitul de cont curent a depăşit în primele nouă luni pragul de 20 miliarde euro

Deficitul de cont curent al României s-a majorat în primele nouă luni la 20,1 miliarde euro, cu 59% peste nivelul din perioada similară din 2021, în condiţiile în care schimburile internaţionale de bunuri au generat un deficit de 23,7 miliarde euro, în creştere cu 7,3 miliarde euro, arată datele BNR

Deficitul de cont curent al României s-a majorat în primele nouă luni ale anului la 20,1 miliarde euro, cu 59% peste nivelul din perioada similară din 2021, în condiţiile în care schimburile internaţionale de bunuri au generat un deficit de 23,7 miliarde euro, în creştere cu 7,3 miliarde euro, arată datele BNR publicate luni, potrivit zf.ro.

Excedentul balanţei serviciilor a crescut cu 2,1 miliarde euro, la 8,6 miliarde euro, după ce sectorul transporturilor a raportat un excedent de 3,9 miliarde euro , iar serviciile de telecomunicaţii, informatice şi informaţionale de 3,7 miliarde euro, în creştere cu 1 miliard de euro.

Sectorul călătoriilor rămâne însă pe minus, cu un deficit de 1,9 miliarde euro, faţă de 1,2 miliarde euro în primele nouă luni din 2021.

Balanţa veniturilor primare, care includ venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare (investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii), impozite, subvenţii, a înregistrat un deficit mai mare cu 3 miliarde euro, respectiv de 6,6 miliarde euro.

Balanţa veniturilor secundare, care includ transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice, a înregistrat un excedent mare cu 734 milioane euro, de 1,5 miliarde euro.

Investiţiile străine directe au însumat 7,26 miliarde euro (comparativ cu 6,34 miliarde euro în perioada ianuarie - septembrie 2021), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 6 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 1,26 miliarde euro.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bnr deficit