x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Depozitarul Central a decontat tranzacţii de 7 miliarde lei în 2009

Depozitarul Central a decontat tranzacţii de 7 miliarde lei în 2009

01 Mar 2010   •   00:00

Anul trecut, Depozitarul Central a decontat tranzacţii totale de 6,97 miliarde lei, în scădere cu 20,9% faţă de valoarea de 8,81 miliarde de lei din 2008, iar numărul tranzacţiilor s-a redus de la 1,7 milioane la 1,5 milioane.



Valoarea tranzacţiilor decontate după compensare a fost de 1,7 miliarde lei, cu 23,5% sub cea din anul precedent, de 2,2 miliarde de lei, reiese din datale instituţiei transmise, luni, agenţiei Mediafax.

Valoarea medie lunară a valorii tranzacţiilor decontate a fost de 581 milioane lei, iar în luna septembrie s-a înregistrat nivelul maxim, de 936 milioane lei. Pe sectorul tranzacţiilor decontate după compensare, media lunară a fost de 142,701 milioane lei.

Din valoarea totală a tranzacţiilor decontate, acţiunile au reprezentat 81,58%, iar instrumentele cu venit fix, obligaţiuni şi titluri de stat, 18,42%.

Astfel, valoarea decontată a tranzacţiilor cu acţiuni a fost 5,68 milioane de lei, iar valoarea aferentă tranzacţiilor cu instrumente cu venit fix a fost de 1,28 milioane lei. În luna septembrie, instituţia a înregistrat cea mai mare valoarea pentru decontarea acţiunilor, de 717 milioane lei, iar în ceea ce priveşte instrumentele cu venit fix, în luna octombrie s-au realizat decontări de cea mai mare valoare, respectiv 372,89 milioane lei.

"În ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor decontate în anul 2009, se observa o creştere semnificativă, în a doua jumătate a anului, atât pentru acţiuni, cât şi pentru instrumentele cu venit fix, inclusiv titluri de stat. Acest lucru se traduce prin nevoia investitorilor de a-şi diversifica portofoliile, în acelaşi timp înregistrandu-se o migraţie a plasamentelor către instrumentele cu venit fix, cu preponderenţă titluri de stat", a declarat în comunicat Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central.

La finele lunii decembrie, numărul total al tranzacţiilor decontate a fost de 1.506.052, iar cele maximul a fost atins în aprilie,de 180.380 operaţiuni.

La sfârşitul anului 2009, DC avea în evidenţă aproape 9,4 milioane de deţinători de instrumente financiare, din care 5.076 nerezidenţi şi restul rezidenţi. Din totalul deţinătorilor, 9,388 milioane erau persoane fizice, iar restul juridice.

Depozitarul este instituţia care realizează atât operaţiunile de depozitare, registru pentru emitenţii de valori mobiliare, cât şi pe cele de compensare-decontare a tranzacţiilor cu titlurile companiilor listate la o bursă.

Depozitarul Central (DC) dispune din iulie 2009 şi de serviciul de decontare a tranzacţiilor OTC (over-the-counter), operaţiuni în afara sistemului principal de tranzacţionare de la BVB, destinat instrumentelor financiare internaţionale şi titlurilor financiare româneşti cu venit fix.

×
Subiecte în articol: redactie