x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Despăgubiri cu intărziere la FNI

Despăgubiri cu intărziere la FNI

de Elena Stan    |    17 Dec 2007   •   00:00
Despăgubiri cu intărziere la FNI

Cei peste 21.000 de păgubiţi in dosarul FNI vor primi de la stat circa 113,2 de milioane de euro, sumă ce trebuie actualizată conform indicelui de inflaţie din luna in care se face plata. Din august şi pănă in prezent, AVAS a plătit circa 13,6Â milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro) pentru 180 de persoane.



Cei peste 21.000 de păgubiţi in dosarul FNI vor primi de la stat circa 113,2 de milioane de euro, sumă ce trebuie actualizată conform indicelui de inflaţie din luna in care se face plata. Din august şi pănă in prezent, AVAS a plătit circa 13,6Â milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro) pentru 180 de persoane.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are bani să plătească toate persoanele păgubite de FNI, trecute in sentinţa civilă definitivă şi irevocabilă, emisă de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie in luna martie a acestui an. Reprezentanţii autorităţii cer păgubiţilor "multă răbdare, deoarece dosarele necesită noi verificări". "Conform sentinţei definitive şi irevocabile, plata se va face către cei 21.000 de păgubiţi FNI, care figurau pe listele celor de la ANI-FNI", a explicat persoana desemnată de AVAS pentru soluţionarea dosarelor FNI. Ca de fiecare dată cănd e vorba de bani mulţi, problemele nu au intărziat să apară. "La numărătoarea efectuată de membrii comisiei din cadrul AVAS, care se ocupă de dosarele celor de la FNI, numărul păgubiţilor este cu mult mai mare. Această neconcordanţă face ca şi suma inscrisă pe sentinţă să fie mult mai mare. De asemenea, am primit peste 1.000 de dosare care sunt pe sentinţa penală, or, dosarul penal nu s-a soluţionat, iar ei nu figurează in sentinţa civilă. Unii au inţeles să se ducă in civil, iar alţii, ca să nu cheltuiască bani, s-au inscris in dosarul penal ca parte vătămată, insă plata se face acum numai pe sentinţa civilă, deci nu putem plăti pe alţii", a explicat reprezentantul AVAS.


ERORI. Cea mai gravă problemă intămpinată de funcţionarii din cadrul AVAS, care se ocupă de dosarele celor de la FNI, o reprezintă lipsa codului numeric personal (CNP) al celor care figurează in sentinţa civilă. "Nu sunt trecute datele corect. Noi trebuie să facem o identificare a persoanelor după nume şi după adresă, ceea ce este incorect. Ar fi trebuit ca instanţa să treacă CNP-ul pentru fiecare persoană in parte, pentru că este foarte greu de identificat o persoană numai după nume şi adresă, fără a avea CNP. Sunt mai multe persoane care au acelaşi nume. Alţii şi-au schimbat adresa sau, şi mai rău, este trecut greşit numele străzii sau nu este trecut deloc. Sunt situaţii cănd nu am decăt un nume fără adresă, fără CNP, fără nimic", a explicat reprezentantul AVAS. Mai mult, sunt persoane care nu au suma trecută corect.

"Dintr-o eroare, datele nu au fost introduse corect in instanţă. Greşeala a venit şi din partea ANI-FNI, deoarece ea a depus tabelele cu adresă şi cu sumă. Greşeala pleacă de la cei care au depus iniţial materialele. Instanţa a lucrat cu ce i s-a pus la dispoziţie. La Fond, unii ori au figurat cu mai puţin, ori au figurat cu mai mult, iar in Apel li s-a modificat suma", a explicat reprezentantul AVAS.


BANI. Conform sentinţei definitive şi irevocabile, suma ce urmează a fi plătită de AVAS păgubiţilor FNI este de 131.591.522,53 lei (37,6 milioane de euro), insă această valoare este cu mult mai mare din cauza unor erori birocratice, ajungănd la circa 400 de milioane de lei (113,2 milioane de euro).

"Nu pot să garantez că această sumă este exactă, pentru că instanţa nu mi-a adunat toate sumele astea. Instanţa a prezentat nişte liste şi nişte valori. Astfel, valoarea poate fi cu mult mai mare. Am creat un soft pentru FNI, iar programul pe care il avem ne-a dat valoarea de 1.288.758.291.316 lei vechi (circa 37 de milioane de euro), care este neactualizată", a explicat reprezentantul AVAS. "In sentinţa de la Fond, emisă in 2004, avem suma de 1.273.711.927 lei vechi (circa 36,3 mii de euro), care se va plăti pentru cele 21.000 de persoane. Apoi avem Decizia nr. 203 din 11 mai 2006 a Curţii de Apel, prin care se mai adaugă nişte persoane care nu se regăseau in sentinţa de la Fond. In plus, cei cărora nu li se luaseră in evidenţă toate carnetele FNI au fost introduşi la Curtea de Apel. Suma trecută in sentinţa de la Fond ajunge la Curtea de Apel la valoarea de 1.278.486.668.206 lei vechi (circa 36,5 milioane de euro). La suma asta se mai adaugă incă 5.464.073.185 lei vechi (circa156.000 de euro) pentru persoanele care au fost omise sau care nu aveau trecută suma corect", conform datelor furnizate de AVAS.


TERMENE
"Comisia se intruneşte de două ori pe săptămănă. Mai mult de 50 de dosare pe şedinţă nu se pot face, adică in două-trei ore. Cei nouă membri ai Comisiei desfăşoară şi alte activităţi, nu se ocupă numai de dosarele celor de la FNI"
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului


Dosare online

Lista cu persoanele care urmează a fi despăgubite şi cu actele necesare realizării dosarului sunt postate pe pagina www.avas.gov.ro. "Pentru a evita imbulzeala am recomandat oamenilor să trimită dosarul prin poştă. Mai ales că unii sunt bătrăni şi bolnavi. Pănă la data de 23 noiembrie au fost depuse 8.574 de dosare, insă, din cauza lipsei de personal, nu am ajuns cu inregistrarea la zi. Intr-o singură zi, pe data de 9 noiembrie, au fost inregistrate 1.306 dosare. Pănă acum s-au realizat plăţi in valoare de 13.629.584,44 lei (3,8 milioane de euro) către 180 de persoane. Suma aceasta este actualizată cu indicele de inflaţie pe luna respectivă. De asemenea, sunt aprobate şi urmează să li se facă plata altor 96 de dosare pentru suma de 6.749.344,27 lei (1,9 milioane de euro)", a explicat reprezentantul AVAS.

×
Subiecte în articol: economic AVAS milioane suma sentinta sentin