x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Destinația de Ecoturism Colinele Transilvaniei

Destinația de Ecoturism Colinele Transilvaniei

de Diana Scarlat    |    31 Oct 2019   •   11:57
Destinația de Ecoturism Colinele Transilvaniei

Grupurile de Acțiune Locală (GAL), înființate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), au început să lucreze în diverse forme asociative, în mai multe zone ale țării. Există asociații între GAL-uri sau între GAL-uri și ONG-uri, dar există și forme de parteneriat care nu devin asociații, însă pot aplica pentru a obține finanțare, pentru diverse proiecte comune.

 

Pornind de la ideea de Organizație de Management al Destinației (OMD), care abia se creiona în anul 2015, câteva ONG-uri și GAL-uri din trei județe ale Transilvaniei au pornit la drum, în parteneriat, pentru a dezvolta zona. Destinația de Ecoturism Colinele Transilvaniei se pregătește să acceseze acum o nouă finanțare, pentru partea administrativă. „Am ales să facem un parteneriat, pentru moment, pentru că legea OMD-urilor era încă în discuție atunci când am început noi activitatea. Pentru noi, varianta actuală a legii nu este cea mai bună, pentru că se politizează orice acțiune, prin impunerea ponderii de 51% din sectorul public. Avem 44 de primării în parteneriat, care au intrat în parteneriat prin GAL-uri, dar avem o finanțare privată, astfel încât avem libertatea de a face treabă și a arăta cum trebuie să funcționeze o astfel de asociere, fără să ne pierdem în biroccrație. Forma juridică este un parteneriat, un acord semnat între 13 actori implicați, dintre care Asociația Miorotics a ales să se ocupe de partea de obținere a finanțărilor. GAL-urile scriu acum un proiect de cooperare care să rezolve partea de infrastructură din destinația turistică. Ne ajutăm logistic, în promovare, iar pentru viitor ne pregătim să obținem finanțare pe mai multe proiecte comune”, explică, pentru Jurnalul, Cristina Iliescu, reprezentanta Destinației Ecoturistice. Destinația se întide în trei județe, incluzând localități din Mureș, Sibiu și Brașov, iar mare parte din activitate și din proiecte susțin agricultura locală.

 

Noi avem trei puncte gastronomice locale înregistrate în cadrul Destinației și încercăm ca la fiecare întâlnire cu pensiunile să-i informăm pe oameni. am făcut un grup de lucru între producători, pensiuni și meșteșugari din zonă. nu oricine poate să intre în rețea, ci trebuie să respecte anumite standarde.

Cristina Iliescu, reprezentanta Destinației de Ecoturism Colinele Transilvaniei

×