x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dezamagire - Petrom da dividende mici

Dezamagire - Petrom da dividende mici

de Adrian N. Ionescu    |    15 Mar 2006   •   00:00
Dezamagire - Petrom da dividende mici

Petrom va plati dividende de 738,4 milioane de lei noi, adica 1,3 bani/actiune, impozabili, suma considerata dezamagitoare de investitorii la Bursa.

Petrom a alocat 738,4 milioane de lei noi (210 milioane de euro) fondului de dividende, adica 52,1% din profitul net al companiei pe 2005, de 1.416 milioane de lei noi (391 milioane de euro). Daca AGA de la 25 aprilie va aproba suma, dividendul brut va fi de 1,3 bani/ actiune. Profitul este cu numai 0,7% mai mare decat cel anuntat pe primele noua luni ale anului. Rezultatele slabe din ultimul trimestru al anului trecut i-au dezamagit mai ales pe investitorii la Bursa. Actiunile Petrom au cazut ieri cu peste 5% la BVB, pana la 56,5 bani. OMV va incasa un sfert din dividendele Petrom si va da la randul sau, propriilor actionari, dividende de 0,9 euro/ actiune, dublu fata de anul trecut. Dividende vor primi si actionarii Fondului Proprietatea, deoarece Petrom a transferat 10% din actiunile sale fondului.

CAUZE. Reducerea profitului din trimestrul IV a fost pusa pe seama costurilor restructurarii companiei, a inchiderii a 50 de benzinarii neprofitabile si a reviziei rafinariei Petrobrazi. Totodata, Petrom a constituit provizioane de 769 milioane de lei, din care 448 milioane de lei sunt destinati restructurarii de personal din acest an. O parte din provizioane vizeaza si platile compensatorii catre potentialii someri ai Petromservice. Pe de alta parte, tocmai "restructurarea si modernizarea au contribuit la obtinerea profitului, si nu doar mediul extern favorabil", potrivit lui Werner Schinhan, directorul general adjunct al Petrom.

PLASAMENTE. Datorita managementului financiar prudent promovat de austrieci, Petrom a investit in dezvoltare anul trecut cu 89 milioane de lei mai putin decat in 2004. Au fost abandonate proiecte "nepotrivite" de circa 40 milioane de euro. In schimb, 1,1 miliarde de lei au fost plasati in fonduri de investitii "umbrela", administrate de firme austriece si germane. Plasamentele reprezinta peste 303 milioane de euro, din cele 830 cu care OMV a majorat capitalul Petrom, pentru a ajunge la un pachet de 51% din actiunile acesteia.

×
Subiecte în articol: economic milioane petrom