x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dezmintire - OMV nu vinde Petrom

Dezmintire - OMV nu vinde Petrom

de Adrian N. Ionescu    |    06 Oct 2006   •   00:00

O declaratie facuta de Cozmin Gusa, presedintele PIN, a declansat o furtuna intr-un pahar cu apa. Gusa a afirmat ieri ca OMV va vinde Petrom companiei ungare MOL.

"Din cate am aflat, OMV va incasa un pret de patru ori mai mare decat a platit pentru Petrom. Asa compania MOL, care este una ungureasca, va controla resursele nationale ale Romaniei", a spus Gusa intr-o conferinta de presa la Arad.

"Este o aberatie. Potrivit contractului de privatizare, o asemenea miscare nu se poate face fara acordul statului, care mai detine actiuni la Petrom. Timp de cinci ani, OMV nu poate face schimbari in profilul activitatii companiei", ne-a declarat conservatorul Dan Ioan Popescu, fost ministru al Industriei la momentul privatizarii Petrom.

REACTII. "OMV nu are intentia sa vanda Petrom sau parti din companie nici catre MOL, nici catre alta firma. Dimpotriva, OMV este un actionar implicat pe deplin al Petrom si nu planuieste sa schimbe aceasta situatie", a spus purtatorul de cuvant al companiei, Armin Teichert. Informatia a fost dezmintita si de grupul MOL. "Declaratiile prin care se afirma ca MOL este implicat in discutii referitoare la viitorul Petrom sunt nefondate. Nu au avut loc nici un fel de discutii referitoare la viitorul Petrom nici cu OMV, nici cu alte parti", a declarat seful Departamentului Comunicare Internationala al MOL, Denis Mohorovic. Bursa nu a reactionat la declaratiile lui Gusa, cotatia actiunilor Petrom scazand cu 1,64%. OMV a preluat Petrom la finele anului 2004, valoarea tranzactiei fiind de circa 1,5 miliarde de euro. Grupul austriac a achitat statului 669 de milioane de euro pentru achizitia directa a 33,34% din actiunile Petrom si a participat cu 830 de milioane de euro la majorarea capitalului social prin care a dobandit participatia majoritara.

×
Subiecte în articol: economic petrom