x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie DEZVOLTARE RURALĂ/Investitorii vor fonduri UE pentru cimitire private, hoteluri şi SPA-uri

DEZVOLTARE RURALĂ/Investitorii vor fonduri UE pentru cimitire private, hoteluri şi SPA-uri

18 Mar 2009   •   00:00

Din ciclul "Chelului, tichie de mărgăritar" sau "Ţara arde şi baba se piaptănă", unii români cu spirit antreprenorial foarte dezvoltat ar vrea fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru a înfiinţa... cimitire particulare, hoteluri în zone urbane sau centre SPA în pensiuni.



Ce ferme, ce abatoare, ce fabrici de procesare a roadelor cânpului, ce reţele de apă la sat?! Cine are nevoie de aşa ceva?! SPA-ul să trăiască, că ţaţa Măriuca tre' să se relaxeze şi ea după o zi de dat cu sapa şi rânit la porci... Ce, ea nu merită o împachetare cu nomoale anticelulitice?!

Potrivit datelor Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), care asigură derularea banilor prin PNDR, sunt investitori care s-au interesat de fondurile europene şi pentru afaceri mai puţin obişnuite, care nu sunt eligibile pentru a primi bani, după cum a precizat instituţia. "Am avut un investitor care voia să facă staţii de incinerare a deşeurilor medicale cu grad de risc provenite din spitale, clinici şi aşa mai departe. Un altul s-a interesat de finanţare pentru înfiinţarea unui IMM care să producă lămpi de iluminat cu gaz şi am avut şi pe cineva care s-a interesat de finanţarea activităţii de aerografiere a mijloacelor de transport ­ maşini, motociclete, bărci cu motor", a anunţat agenţia, citată de Mediafax.

Totodată, un investitor s-a interesat dacă poate primi fonduri UE pentru înfiinţarea unui cimitir particular. O astfel de investiţie nu primeşte bani europeni. Interesant este că înfiinţarea unei firme de pompe funebre este eligibilă la finanţare. Dacă e să mă întrebaţi pe mine, aceasta este o injustiţie. De ce-s mai bune coşciugurile decât locurile de veci?!


Dezvoltare rurală cu nave spaţiale şi programe TV

Aviz amatorilor, însă! Amatorilor de afaceri care să ducă la dezvoltarea satului românesc cu fonduri europene. În cadrul măsurii care se adresează dezvoltării microîntreprinderilor în mediul rural pot fi finanţate, de exemplu, producţia de săpunuri, cosmetice şi parfumuri, construcţia de nave şi bărci, fabricarea bijuteriilor şi a imitaţiilor de bijuterii, a calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice. Alte coduri CAEN incluse în lista celor eligibile sunt fabricarea de aeronave şi nave spaţiale, precum şi repararea şi întreţinerea acestora, deşi este puţin probabil ca o microîntreprindere, care are până în zece angajaţi, să producă sau să repare aeronave şi nave spaţiale. Însă dacă cineva are un astfel de vis.... Şi activităţile de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune sunt de asemenea eligibile la finanţare. Măsura de finanţare a dezvoltării microîntreprinderilor a fost introdusă în toamna anului trecut, fiind disponibilă în sesiunile de depunere a proiectelor septembrie-octombrie şi noiembrie-decembrie.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a fost lansat în martie 2008, iar prin intermediul acestuia România poate beneficia de fonduri UE de circa opt miliarde euro, până în 2013. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, centralizate la începutul lunii martie, în cadrul PNDR au fost depuse 11.770 de proiecte, cu o valoare de circa cinci miliarde euro, din care au fost selectate 1.490, cu o valoare publică de circa 780 milioane euro. În acelaşi timp, ministerul estimează că numărul proiectelor conforme a fost de 6.225, circa jumătate din numărul total al celor depuse.

×
Subiecte în articol: economic