x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Armata bugetarilor: niciodată mai mulți și mai bine plătiți

Armata bugetarilor: niciodată mai mulți și mai bine plătiți

de Adrian Stoica    |    25 Apr 2019   •   11:19
Armata bugetarilor: niciodată mai mulți și mai bine plătiți

După angajările masive în sectorul bugetar din ultimii doi ani pe fondul majorărilor salariale, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, vine cu o veste proastă pentru angajaţii statului. Guvernul se pregăteşte să reducă numărul lor cu ocazia primei rectificări bugetare pe care o va opera, probabil, în luna iunie. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au atins cote istorice în luna februarie a acestui an când din veniturile bugetului general consolidat 33% au mers pentru plata acestora. Asta înseamnă că din trei lei încasaţi de stat, ceva mai mult de un leu a fost băgat în salarii. În tot acest timp, investiţiile de capital au ajuns la numai 0,72 miliarde de lei în februarie.

 

În anul 2017, numărul angajaţilor la stat a crescut cu circa 20.000, ceea ce a reprezentat un record începând cu 2010, cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat cu plata celor 1,18 milioane de angajaţi crescând astfel cu 22% faţă de anul precedent. La sfârşitul lui 2018, cheltuielile cu salariile au înregistrat un nou salt, de 23,7%, comparativ cu 2017.

 

La sfârşitul lunii ianuarie a anului 2019, numărul bugetarilor a ajuns la 1,234 milioane, pentru ca la sfârşitul lunii februarie numărul lor să scadă uşor, la 1,231 milioane.

 

33% din venituri merg în salarii

Potrivit ultimei execuţii bugetare publicate de Ministerul Finanţelor, la sfârşitul lunii februarie veniturile totale ale bugetului general consolidat au fost de 46,69 miliarde de lei, iar cheltuielile s-au ridicat la 51,9 miliarde de lei. În condiţiile în care cheltuielile de personal au fost de 15,75 miliarde de lei, ele au reprezentat 30,4% din totalul cheltuielilor sau 33% din totalul veniturilor. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, costurile cu plata salariilor au înregistrat o creştere cu circa trei miliarde de lei. În februarie 2018, ponderea salariilor în veniturile bugetului general consolidat a fost de 29,26%, iar în totalul cheltuielilor de 26,3%.

 

Decalajele se vor accentua

Statistica arată că, în prezent, sunt aproape 5,5 milioane de salariaţi, ceea ce înseamnă că 21% din angajaţi sunt bugetari. Statul s-a transformat într-un angajator de top pe piaţa muncii, în condiţiile în care angajaţii lui au beneficiat de mai multe majorări salariale în ultimii ani. Acest lucru a dus la creşterea decalajului dintre salariul în sectorul public şi cel din mediul privat. La sfârşitul anului trecut, acest decalaj ajunsese la aproape 75%, cel mai ridicat din Europa. În 2018, salariul mediu brut în sectorul public a fost de 5.620 lei, în timp ce în sectorul privat de numai 4.198 lei, potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză. Decalajul va continua să se mărească dacă se va păstra aceeaşi politică salarială, astfel că, în 2022, în sectorul bugetar se prognozează că se va ajunge la 8.497 lei, iar în cel privat, la 5.885 lei.

 

×