Tranzacţia prin care Patriciu a văndut trei sferturi din Rompetrol Group companiei KazMunayGaz a zguduit pieţele de capital. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a declanşat o anchetă pentru a vedea dacă au fost incălcate legile.
Tranzacţia prin care Patriciu a văndut trei sferturi din Rompetrol Group companiei KazMunayGaz a zguduit pieţele de capital. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a declanşat o anchetă pentru a vedea dacă au fost incălcate legile.
Luni, la ora 13:00, trăgănd tacticos dintr-un trabuc, omul de afaceri Dinu Patriciu a făcut publică o informaţie care a şocat lumea afacerilor: Rompetrol Group a văndut 75% din acţiunile companiei, cu o valoare de piaţă estimată la 3,616 miliarde de dolari, către KazMunayGaz. Patriciu a dat asigurări presei că au fost informate de tranzacţie toate instituţiile statului (Bursă, CNVM).
In ciuda declaraţiilor omului de afaceri, tranzacţionarea acţiunilor companiilor din Grupul Rompetrol listate la BVB a continuat nestingherită, iar cotaţiile au sărit in aer. După anunţul achiziţiei, acţiunile Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services au crescut cu 14%. Pe piaţa RASDAQ, Rafinăria Vega, operată tot de Rompetrol Group, a crescut cu 21,95%. In doar 20 de minute, valoarea companiilor din grupul lui Patriciu a crescut cu 120 de milioane de euro. BVB a intervenit şi a suspendat tranzacţiile pănă ieri, cănd cotaţiile şi-au reluat creşterea la fel de spectaculos.
ACUZAŢII. Asociaţia Brokerilor a solicitat ieri CNVM inceperea unei investigaţii asupra tranzacţiilor cu acţiunile Rompetrol Rafinare. Brokerii susţin că, deşi contractul a fost semnat la 24 august 2007, informaţia a devenit publică prin intermediul presei abia la ora 13:00 la 27 august, iar Rompetrol Rafinare a raportat BVB tranzacţia abia la ora 18:00. Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, susţine că a fost depăşit cu mult intervalul regulamentar de maximum 24 de ore, prevăzut de legislaţia pieţei. "Nerespectarea acestei obligaţii ridică uriaşe semne de intrebare in legătură cu respectarea prevederilor legale cu privire la regimul informaţiilor privilegiate", spune Paul. CNVM a declanşat o investigaţie a tuturor tranzacţiilor realizate la 24 şi 27 august.
LEGEA. Şi totuşi cum se explică relaxarea cu care Patriciu işi savura trabucul şi dădea asigurări că a respectat legea? Chiar dacă ar fi intărziat comunicarea agenţiei de PR, lacunele legislaţiei il acopereau. In raportul trimis BVB la ora incriminată (18:34) se spune: "Rompetrol Rafinare SA a primit astăzi, 27 august 2007, comunicatul comun al KazMunayGaz şi Rompetrol Holding SA privind anunţarea achiziţiei de către KMG a 75% din The Rompetrol Group NV (acţionar majoritar al Rompetrol Rafinare SA)". In traducere, chiar dacă legea obligă informarea in 24 de ore de la producerea evenimentului, Rompetrol Rafinare este doar o mică parte a grupului şi a aflat de tranzacţie o dată cu restul lumii (la ora 11:00 CET). Aşa că raportarea s-a produs cum spune legea, "fără intărziere şi fără a depăşi 24 de ore de la data la care respectiva informaţie este adusă emitentului".
REACŢII. Precizările Rompetrol au venit de abia in cursul serii de ieri. Compania consideră tendenţioase comentariile care o acuză că nu a anunţat BVB şi CNVM de tranzacţie. "Anunţul oficial a fost făcut public la data de 27.08.2007, ora 12 p.m., ora Romăniei, prin intermediul agenţiei internaţionale PR Newswire. Lista de distribuţie a inclus cu prioritate BVB şi CNVM, alături de Bursa din Londra, mass-media, alte instituţii. PR Newswire se află in posesia tuturor confirmărilor de primire a anunţului", se arată intr-un comunicat Rompetrol.
Nazarbayev - un partener pe măsura lui Dinu Patriciu
Mai mult sau mai puţin direct, Patriciu va trebui să-i ţină piept temperamentalului preşedinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, implicat direct in administrarea avuţiei naţionale reprezentată de ţiţei. Nazarbayev l-a demis ieri pe ginerele său, Timur Kulibayev, din funcţia de vicepreşedinte al grupului Samruk, din care face parte compania petrolieră KazMunayGaz. Nazarbayev a făcut anunţul demiterii lui Kulibayev la doar o zi după ce l-a numit ministru al Energiei pe Sauat Mynbayev, fost preşedinte pănă ieri al gigantului Samruk. Preşedintele statului asiatic l-a demis pe ginerele său fără a oferi nici o explicaţie şi nici nu a precizat dacă va ocupa vreo altă funcţie. Timur Kulibayev este căsătorit cu Dinara, una dintre fiicele lui Nazarbayev. Impreună cu ea controlează indirect cea mai mare bancă din Kazahstan, Halyk. Kulibayev şi-a mai dat demisia o dată, pe cănd era vice-preşedinte la KazMunayGaz. Acesta şi-a inaintat decizia in timpul campaniei electorale, după ce compania petrolieră a forţat China National Petroleum Corporation să ii văndă mai multe bunuri, intre care o rafinărie.