x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dispute pe aderare

Dispute pe aderare

de Elena Stan    |    05 Noi 2005   •   00:00
Dispute pe aderare

Amanarea aderarii la UE ar fi o oportunitate pentru Romania, care ar avea mai mult timp sa se pregateasca pentru piata unica, apreciaza reprezentantii firmei de consultanta KPMG.

Firmele romanesti vor avea oportunitatea sa se pregateasca mai mult si mai bine pentru a face fata concurentei de pe piata unica daca aderarea Romaniei va fi intarziata, a declarat ieri Bill Brown, audit partner in cadrul KPMG.

SANSA. "In acest caz Romania ar avea mai mult timp sa invete de la altii, nu trebuie sa inventeze roata", sustine acesta. In opinia lui Brown, orice intarziere a aderarii inseamna timp castigat pentru Romania. "Integrarea va aduce schimbari majore, care vor afecta afacerile, in special pentru firmele care au activitati de import-export din si in UE. Vor fi alte reguli care trebuie adoptate si pentru care firmele romanesti trebuie sa se pregateasca foarte bine", a atras el atentia.

La randul sau, Victor Kevehazi, senior partner in cadrul agentiei de consultanta, considera ca data integrarii Romaniei in UE nu este relevanta pentru investitorii straini, din moment ce tratatul de aderare a fost semnat. "Investitorii straini doresc doar stabilitate legislativa pentru a putea face afaceri profitabile", a precizat Kevehazi. Dupa parerea lui, Romania a devenit o tara din ce in ce mai interesanta pentru investitorii straini, prin prisma cresterii economice si a celorlalti indicatori macroeconomici. Insa pe plaiurile mioritice este necesara schimbarea modului de dezbatere a legilor, astfel incat in forma finala a actelor normative sa se regaseasca propunerile tuturor partilor implicate, a spus Kevehazi. Desi initial au fost acceptate recomandarile mediului de afaceri cu privire la legislatia fiscala, ulterior acestea au fost modificate.

REPLICA MIE. Ministerul Integrarii Europene (MIE) considera ca eventuala amanare a aderarii la UE nu ar insemna timp castigat pentru firmele romanesti, ci, dimpotriva, acestea ar pierde timp pretios in a beneficia de oportunitatile pe care le ofera piata interna a UE. MIE sustine ca autoritatile din Romania sprijina firmele romanesti, astfel incat acestea sa fie pregatite pentru a face fata presiunii concurentiale de pe piata interna incepand cu 1 ianuarie 2007 si, in acest scop, colaboreaza cu institutiile UE si cu institutiile omologe din noile state membre. In plus, prin amanarea aderarii, Romania ar beneficia de fonduri comunitare mai reduse pentru cresterea competitivitatii agentilor economici. Sumele negociate pentru perioada 2007-2009, totalizand circa 11 miliarde euro, s-ar diminua daca aderarea nu ar avea loc in 2007, iar aceasta reducere ar afecta si companiile care opereaza pe piata romaneasca.

×
Subiecte în articol: economic