x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Doar familiile cu venit net pe membru sub 850 de lei vor primi ajutor de încălzire.

Doar familiile cu venit net pe membru sub 850 de lei vor primi ajutor de încălzire.

16 Mai 2011   •   19:29

Persoanele cu venituri mai mari de 850 de lei pe vor fi obligate sa suporte o crestere a valorii facturii la incalzire, potrivit premierului Emil Boc, in vreme ce familiile cu venituri sub acest plafon vor primi ajutoare de incalzire, a declarat premierul Emil Boc la postul public de televiziune.


“Cei care au venituri peste o anumita limita nu vor mai primi subventii din partea statului, insa cei care sunt cu venituri mici vor primi un sprijin suplimentar la plata facturii la energie termica. Eu cred, dintr-o prima aproximatie, in calitate de ministru interimar al Muncii, ca familiile care au un venit pe membru intre 800 si 850 lei nu vor suferi la factura la energia termica la iarna, vor beneficia in continuare de sprijin suplimentar pentru a putea sa plateasca factura. Probabil ca peste un anumit nivel, mai mare, sa creasca valoarea facturii', a spus Boc.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) ca va elimina subventiile la energia termica cel tarziu pana la sfarsitul lunii august, alocatiile pentru incalzire urmand sa fie orientate exclusiv catre persoanele defavorizate, potrivit scrisorii de intentie convenita cu FMI.
Facturile populatiei la apa calda si caldura vor creste in medie cu 60%, dar vor exista cazuri unde practic tarifele se vor dubla.

Subventia pentru producerea energiei termice este acordata in prezent atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI declara saptamana trecuta ca Guvernul va elimina subventia acordata de la nivel central pana la finele anului, dar va mentine la acelasi nivel sau chiar va creste ajutoarele pentru incalzire acordate persoanelor defavorizate.
In prezent, de la nivel central, Guvernul acopera pana la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producatorilor de energie termica, iar pretul de facturare la populatie difera mult de la o localitate la alta, in functie de pretul de referinta stabilit de catre consiliul local si subventia acordata de fiecare primarie.

Jurnalul National a prezentat la inceputul acestui an un plan al Primariei Bucuresti care prezinta scenariul dublarii tarifului cerut pentru populatie, de la 124 la 250 de lei, si acordarea unor subventii mai mici. Problema cea mai mare cu eliminarea subventiilor va fi in Bucuresti, deoarece Elcen furnizeaza circa 40% din agentul termic distribuit in tara.

×