x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dobanzile vor scadea lent

Dobanzile vor scadea lent

05 Iun 2005   •   00:00

Dobanzile vor continua sa scada o data cu reducerea inflatiei, dar vom mai avea de asteptat pana cand diferentialul dintre dobanzile in lei si cele in valuta va fi redus.



  • de VALI BLANARU

  • OPINIE. Dan Bunea spune ca piata valutara se va echilibra
    "Daca dobanzile la depozitele in lei scad prea puternic vom asista la o tendinta de iesire a resurselor din banci. Oamenii vor cumpara case, terenuri sau vor schimba banii in valuta", a spus Dan Bunea, vicepresedintele Bancii Comerciale Romane (BCR). El a estimat ca anul acesta rata inflatiei va fi de 7,7%-7,8%. BCR a modificat politica de bonificare a economiilor populatiei. "Am decis sa stimulam economisirea pe termen lung, deoarece aceia care depun bani sub noua luni speculeaza o tendinta a pietei", a spus Bunea. Depozitele pe noua luni au o dobanda de 9%, iar cele pe 12 luni au o dobanda fixa de 9,5%.

    CREDITE. Sunt banci care dau credite in lei la o dobanda de 9%. "BCR nu va scadea dobanda la credite fara sa tina cont de evolutia macroeconomiei", a afirmat Bunea. BCR acorda credite la dobanzi de 14% - 23%. "Dobanda la credite este sub cea practicata de alte banci, pentru ca pe termen lung se castiga mai mult din volumul de credite decat din marjele dintre dobanzile active si cele pasive", a explicat Corneliu Cojocaru, directorul de comunicare al bancii.

    VALUTE
    "In prezent se acumuleaza valabilitate pe piata valutara. Nu m-ar mira ca in urmatoarele doua-trei luni cursul leu/euro sa scada pana la 35.000-34.000 de lei. La fel, este posibila o apreciere pana la 37.000-38.000 de lei", a declarat vicepresedintele BCR. Cresterea cursului euro pana la acest nivel ar fi posibila in urma cumpararii din piata valutara interbancara a echivalentului sumei de 650 de milioane de euro. "Pana la sfarsitul anului, piata valutara se va echilibra, volatilitatea cursului leu/euro urmand sa fie de plus/minus 2%-3% pe termen mediu si lung", a mai spus Bunea.

    ×
    Subiecte în articol: economic