x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Doua milioane $ din impletituri

Doua milioane $ din impletituri

13 Oct 2004   •   00:00

In orasul Galati se gaseste un unicat in economia romaneasca. Firma produce napatci, ciorpace, prostovoale, traule si vintire.

ADRIAN MIHAI

Este vorba despre societatea Plase Pescaresti SA, singurul producator din tara de plase si unelte destinate pescuitului in apele interioare si pescuitului maritim, dupa cum afirma managerii societatii. In perioada de glorie, firma atinsese cifre de afaceri-record, de 23 milioane dolari anual. Se intampla in anii 1965-1990, cand flota romaneasca de pescuit oceanic solicita cantitati mari de unelte de pescuit, fapt ce a atras investitii mari in societate. Disparitia flotei a cauzat si pierderea pietei principale a firmei.

REORGANIZARE. Productia a trebuit reorientata. Din 1992, firma a inceput sa produca si confectii si articole sportive, ne spune Maria Lungeanu, directoare de productie. Se fac plase pentru porti de fotbal, handbal, hochei, polo, filee pentru volei, tenis de camp sau masa si cam orice se poate impleti din sfoara. Ponderea produselor destinate agriculturii a crescut si ea. Daca la inceput se cerea doar sfoara de balotat furaje de diametru 1,5 mm, o data cu diversificarea utilajelor agricole a fost marita si gama de produse, pana la sfoara de 4 mm. Se mai cauta ata si plasa pentru sere.

EXPORT. Marfa merge si la export. Plasele de pescuit ajung acum si in Bulgaria, Ungaria, Serbia si in Republica Moldova. Proportia este destul de mica, doar 10%. Cauza? Costurile mari ale materiei prime. "Pretul cerut la export este uneori sub cel al materiei prime", explica Lungeanu. Pentru a depasi acest inconvenient, compania va investi aproape 4 miliarde de lei intr-o masina de extrudare pentru a produce fire din polipropilena.

Cifra de afaceri realizata anul trecut de cei 200 de salariati ai firmei a fost de 60 de miliarde lei, iar cea propusa pentru acest an se ridica la 65 de miliarde lei. Ca si grad de complexitate au predominat sforile, franghiile si paramele, acestea reprezentand 60% din productie, restul fiind atribuit plaselor si confectiilor de plasa.

ISTORIE ZBUCIUMATA

Inceputurile activitatii actualei Plase Pescaresti SA se afla prin 1927. Unitatea functiona la acea vreme cu cateva ateliere private in apropiere de vadul pescarilor de la Dunare, sub denumirea de "Bumbacul Taranesc", unde se confectionau plase de pescuit din fibre vegetale. Cu timpul, acestea au fost inlocuite intr-o buna masura de mai modernele poliamida, poliester si polipropilena. Din 1996, firma a revenit in proprietate privata, a salariatilor.
×
Subiecte în articol: economic