x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dresaj de 2.500 de euro/luna

Dresaj de 2.500 de euro/luna

18 Feb 2005   •   00:00

Educarea animalelor de companie poate costa intre 200 si 1.000 de euro. Un dresor de caini ajunge sa incaseze pana la 2.500 de euro pe luna.


ELENA STAN

COSTURI. In functie de rasa si inteligenta educarea unui caine poate ajunge 1.000 de euro
V-ati luat un caine de paza pentru a va simti in siguranta? Pentru ca "investitia" in cel mai bun prieten al omului sa fie rentabila, mai trebuie sa investiti si in educatia lui. Daca va hotarati sa-l dresati, e suficient sa contactati telefonic o persoana specializata sau sa trimiteti un e-mail pe adresa unei scoli de dresaj canin. "Dresarea unui caine depinde de mai multi factori. Ce stie si poate face catelul si ce vrea sa-l invete stapanul sau", a spus Leonard Sumlea, dresor de caini. In momentul in care o familie vrea sa ofere un cadou copilului sau, sa ii ia un prieten, ar trebui consultata o persoana specializata. Astfel pot fi evitate foarte multe neplaceri care pot aparea pe parcurs. Nicolae Virgil, reprezentant al Asociatiei Chinologice din Bucuresti, impartaseste aceeasi parere. "Omul trebuie sa mearga sa intrebe un specialist in momentul in care vrea sa achizitioneze un caine. Exista un serviciu de consiliere in cadrul asociatiei, disponibil in toata tara. Omul trebuie sa mearga la sediul Agentiei chinologice din teritoriu si cineva se va ocupa de el."

PRETURI. Alegerea patrupedului potrivit in functie de personalitatea si dorintele stapanului nu sunt insa suficiente. Specialistii va pot ajuta sa comunicati mai bine cu animalul ales. Persoanele care dreseaza caini percep tarife diferite, in functie de calitatile cainelui. "Numai dupa ce testez cainele vorbesc de bani cu clientul, insa plata se face la sfarsit, cand se poate vedea ce a invatat animalul. Pentru elmentele de baza: la pas, sezi, culcat, schimbare de ritm si de directie, taxa este de minimum 200 de euro. Cu cat elementele invatate de caine sunt mai multe, cu atat pretul este mai mare. Nu exista caine prost, ci caine lenes", spune Leonard Sumlea. "O sedinta costa intre 5 si 10 euro, in functie de programa aleasa de catre client. Un caine se dreseaza in mai mult de o luna, aceasta perioada fiind minima. Timpul de lucru cu un caine este de 20-120 de minute, in functie de programa", a declarat Liviu Orghidan de la Academia de dresaj canin Barry, din Brasov. Munca efectiva este de 10-20 de minute, restul este joaca. Cea mai mica perioada in care poate fi dresat un caine este de 30 de sedinte. "Ma ocup zilnic de doi pana la opt caini", a spus Liviu Orghidan. In timp ce plata la Liviu se face la sedinta, pe luna sau pe mai multe luni, Leonard Sumlea incaseaza banii cand termina de dresat cainele.

CONDITII. Timpul in care un caine poate invata comenzile difera de la un exemplar la altul. Astfel rasa, varsta, terenul pe care se antreneaza, programa aleasa si bineinteles capacitatea cainelui de a intelege sunt elementele-cheie in dresarea unui caine. "Dresez orice fel de caine: de la pechinez pana la maidanez. Formez caini de companie, de paza si utilitari", a spus Leonard Sumlea. Cainele poate fi dresat de la varsta de doua-trei luni, insa sunt persoane care dreseaza si un caine in varsta de 5-10 ani.

AFACERE CU POTENTIAL
Cifra de afaceri a Academiei de dresaj canin Barry a inregistrat o usoara scadere anul trecut. Daca in 2003 aceasta era de 215.000.000 de lei, in 2004 cifra de afaceri a fost de 153.000.000 de lei. "Sper ca in 2005 sa ne mai revenim pentru ca, dupa cum se observa, anul trecut a fost mai slab decat 2003. Acest lucru a fost determinat de economia destul de fragila si instabila", a declarat Liviu Orghidan. Oamenii au inceput sa inteleaga ce mult conteaza sa ai un caine educat.

DE CARTEA RECORDURILOR
Un caine iti poate aduce bucurii foarte mari. Datorita cainelui sau Liviu Orghidan ar putea intra in Cartea Recordurilor. Cainele, Gundo, stie 68 de comenzi in limba germana. "As putea fi primul roman inscris in cartea recordurilor mondiale datorita cainelui meu", a marturisit Liviu Orghidan. O imensa satisfactie a avut si Leonard Sumlea in momentul in care a fost contactat de Politia americana. "Am antrenat caini pentru Politia americana. Plata pentru un asemenea caine ajungea la 1.000 de euro. Le formam nasul, urma si putin din educatie. Lucram cu 20 de caini, din care putea fi ales unul", a declarat Leonard Sumlea.
×
Subiecte în articol: economic caine