x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Drumurile nu vor mai fi reabilitate prin PNDI. Programul va viza din iulie reabilitarea termică a locuinţelor şi modernizarea centrelor istorice

Drumurile nu vor mai fi reabilitate prin PNDI. Programul va viza din iulie reabilitarea termică a locuinţelor şi modernizarea centrelor istorice

de Mediafax    |    07 Mai 2012   •   12:17
Drumurile nu vor mai fi reabilitate prin PNDI. Programul va viza din iulie reabilitarea termică a locuinţelor şi modernizarea centrelor istorice

Programele aflate in derulare prin PNDI vor fi inchise in iunie, in urma negocierilor cu FMI, urmand ca MDRT sa propuna din iulie, pentru acest program, proiecte precum reabilitarea termica a locuintelor sau reabilitarea centrelor istorice, a declarat ministrul desemnat de resort, Eduard Hellvig.

"In urma negocierilor avute cu FMI si cu organismele financiare despre Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), s-a luat decizia ca pana la sfarsitul lunii iunie 2012 proiectele aflate in derulare sa fie incheiate. Motivarea pentru care practic proiectul este inchis din perspectiva organismelor financiare internationale este ca proiectul nu raspunde unei prioritati strategice a Romaniei de dezvoltare regionala", a spus Hellvig, audiat de comisiile parlamentare reunite.

El a afirmat ca in luna iulie MDRT va propune noi proiecte pentru PNDI.

"Acest set de proiecte trebuie sa raspunda in primul rand unor asteptari, si vorbim aici de Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii pentru centrele de afaceri, pentru polii competitivi si pentru parcurile industriale, pentru ca acest proiect trebuie sa asigure in primul rand utilitatile publice pentru aceste tipuri de centre de afaceri. Un proiect pentru reabilitarea termica a locuintelor, mai
exista proiectul de reabilitare a centrelor istorice, care are o calitate si din punct de vedere al dezvoltarii economice, dar si a potentialului de dezvoltare in zona turistica", a adaugat Hellvig.

El a mai spus ca ordinul de incepere a lucrarilor se va face doar in functie de resursa bugetara alocata pentru aceste proiecte.

Hellvig a fost avizat, luni, de comisiile reunite ale Parlamentului, cu 37 de voturi "pentru", patru "impotriva" si o abtinere, pentru functia de ministru.

Cabinetul Ponta prevede in programul de guvernare revizuirea proiectelor cuprinse in PNDI, precum si in Programul National de Modernizare a Localitatilor, "pentru a asigura stimularea dezvoltarii regionale la nivelul Romaniei".

In aprilie, Guvernul a decis redimensionarea PNDI, prin limitarea la maxim un miliard lei a banilor care pot fi cheltuiti pentru proiectele din cadrul acestui program, fiind luate in calcul doar lucrarile deja incepute.

Agentia Mediafax anunta atunci ca programul va fi oprit din cauza constrangerilor bugetare, iar creditele de angajament aferente vor fi diminuate cu 15,9 miliarde lei, la aproximativ 5 miliarde lei, platile urmand sa fie realizate doar pentru lucrarile deja contractate.

Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, programat pentru perioada 2011-2020, este gestionat de ministerele Dezvoltarii si Mediului.

Prin acest program autoritatile isi propuneau sa reabiliteze 10.000 de kilometri de drumuri judetene si de interes local, sa construiasca o serie de obiective precum retele de apa si canalizare sau crese si gradinite si sa dezvolte infrastructura in domeniul gospodaririi apelor.

×