x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie DSVSA Bucureşti s-a pricopsit cu un director penal

DSVSA Bucureşti s-a pricopsit cu un director penal

de Adrian Stoica    |    02 Mar 2017   •   11:50
DSVSA Bucureşti s-a pricopsit cu un director penal
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Prin ordin al directorului general al Autorităţii Naționale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), la direcţia din Bucureşti a instituţiei a fost numit director executiv adjunct buzoianul Dumitru Băiculescu. Chiar dacă numirea este temporară, ea ridică multe semne de întrebare având în vedere trecutul acestuia. Pentru scurt timp el a ocupat şi funcţia de director general al ANSVSA, de unde a fost demis la sfârşitul anului 2015, după ce ANI l-a găsit incompatibil.

 

În luna septembrie 2015, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în legătură cu conflictul de interese în care se afla Dumitru Băiculescu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare, funcţie care îi dădea şi rangul de secretar de stat. Potrivit ANI, Dumitru Băiculescu s-a aflat în conflict de interes penal în perioada 5 februarie-8 aprilie 2014, când era director executiv al DSVSA Buzău. Conform agenţiei, în perioada exercitării funcţiei de director la DSVSA Buzău, acesta a dat bun de plată pentru 12 facturi de prestări servicii, în valoare de 8.334 lei, emise către direcţia ANSVSA de firma Medvet 2000 SRL, societate la care Băiculescu a deţinut în perioada 29 decembrie 2009-30 ianuarie 2014 atât calitatea de asociat, cât şi funcţia de administrator.

 

Acuzat de braconaj

 

În luna noiembrie a anului trecut, Dumitru Băiculescu, împreună cu directorul executiv al DSVSA Bucureşti, Zvorişteanu Ovidiu, au fost acuzaţi de braconaj, după ce li s-a găsit în maşină un mistreţ vânat fără autorizaţie. Cei doi au fost atunci reţinuţi 24 de ore şi li s-au întocmit dosare penale.

 

O mână de ajutor de la Ponta

 

Dumitru Băiculescu a fost numit şef la DSVSA Buzău după ce predecesorul său, Adonis Dragnea, a fost demis ilegal de directorul general al autoritaţii naţionale de la acea vreme. Caracterul ilegal al demiterii a fost constatat de o instanţă judecătorească şase luni mai târziu, aceasta hotărând şi repunerea lui Dragnea în funcţie.

Pentru a rămâne în instituţie, Băiculescu a obţinut ordin de delegare pe funcţia de supervizor, cu toate că în organigrama instituţiei nu apărea această funcţie. Ulterior, el a fost înscăunat de Victor Ponta la şefia ANSVSA, în luarea acestei decizii contribuind probabil şi faptul că acesta este cumătru cu primarul de la acea dată al Buzăului, Constantin Boşcodeală.

 

În instanţă cu Săpoca

Dumitru Băiculescu se află şi în atenţia Spitalului de psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţă Săpoca din judeţul Buzău. Potrivit site-ului instanţelor judecătoreşti (portal.just. ro), spitalul a înregistrat pe data de 1 noiembrie 2016, la Tribunalul Buzău, o plângere penală pe numele „intimatului bolnav” Dumitru Băiculescu, obiectul fiind „înlocuirea/încetarea obligării la tratament medical (art.568 NCPP)”.

 

În luna decembrie a aceluiaşi an, instanţa hotărăşte „faţă de conţinutul sesizării spitalului şi de precizările de la această dată, va dispune citarea şi emiterea unui mandat de aducere pe numele intimatului-bolnav, precum şi efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice cu privire la starea de sănătate actuală a acestuia”.

 

La sfârşitul lunii ianuarie 2017, instanţa a amânat judecarea în lipsa expertizei solicitate şi a dat un nou termen pe 9 martie 2017.

×