x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie E.ON părăseşte Bulgaria din cauza climatului politic ostil

E.ON părăseşte Bulgaria din cauza climatului politic ostil

de Daniel Ionaşcu    |    05 Dec 2011   •   11:42
E.ON părăseşte Bulgaria din cauza climatului politic ostil

Grupul german de utilitati E.ON a decis sa paraseasca Bulgaria din cauza pietei supra-reglementate sI a atacurilor din partea oficialilor guvernamentali de top, scrie Novinite.

Sambata grupul a anuntat vanzarea E.ON Bulgaria catre grupul ceh Energo pro pentru 133 milioane de euro. Decizia de a vinde unitatea de la sud de Dunare vine cel mai probabil din cauza reglementarilor excesive din sector ca sI a criticilor din partea premierului Boiko Borisov, continua sursa citata.

Noua strategie a E.ON include mutarea din "pietele non-competitive' ale Europei catre altele vitale precum Rusia sI America de Sud. In 2010, Comisia pentru Reglementare in Energie sI Apa a realziat un audit asupra companiilor de utilitati din tara la solicitarea premierului Borisov.

Auditul a gasit ca toate cele trei companii – E.ON, CEZ sI EVN – au avut nereguli in formarea preturilor la electricitate, iar autoritatile le-au amendat.

E.ON a intrat in Bulgaria in 2007 prin preluarea cu 140,7 milioane de euro a 67% din companiile de distributie a electricitatii din Varna sI Gorna Oryahovitsa.

Compania ceha Energo Pro, care a cumparat afacerea, este specializata in productia de energie din surse hidro sI regenerabile. Bratul sau de la sud de Dunare, Energo Pro Bulgaria, opereaza opt hidrocentrale sI este cel mai mare producator hidro din tara.

In Romania, acelasi gen de audit a fost cerut de catre premierul Boc Consiliului Concurentei sI Fiscului in privinta pretului la carburanti.

×