România se încadrează în tendinţa mondială de atragere a investiţiilor prin cote reduse de impozit pe profit şi de maximizare a veniturilor bugetare prin creşterea impozitelor indirecte, precum TVA, arată KPMG într-un studiu. Astfel, în 2012, ţara cu cel mai scăzut impozit indirect a fost Aruba – cu 1,5%, în vreme ce cota cea mai mare este înregistrată în Ungaria – cu 27%. În aceeaşi perioadă, cea mai mare cotă a impozitului pe profit a fost aplicată în Emiratele Arabe Unite, cu 55%, în timp ce Muntenegru deţine recordul pentru cel mai scăzut, cu 9%.
Dintre statele cu impozite indirecte mari se mai remarcă statele nordice ca Islanda (25,5%), Suedia, Danemarca şi Norvegia (25%), ca şi Croaţia (25%). România este aproape de top, cu un TVA de 24%. În topul celor mai mari impozite pe profit se află şi SUA (40%) şi Japonia (38,01%).
“Ne aşteptăm ca media globală a cotelor de impozite indirecte să continue să crească în 2013, pe măsură ce guvernele vor urma calea redresării economice”, afirmă Tim Gillis, partener KPMG.