x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia a crescut în primul trimestru cu 2,4%, cel mai redus ritm din ultimii ani

Economia a crescut în primul trimestru cu 2,4%, cel mai redus ritm din ultimii ani

15 Iun 2020   •   12:30
Economia a crescut în primul trimestru cu 2,4%, cel mai redus ritm din ultimii  ani

Ritmul anual de creștere al economiei României a încetinit semnificativ din cauza pandemiei, de la 4,3% în trimestrul 4 al anului trecut la 2,4% în primul trimestru al acestui an, relevă un studiu al UBB Cluj-Napoca.

 

Specialiștii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB Cluj-Napoca au monitorizat, în cadrul proiectului de cercetare cu tema „COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor”, principalele efecte asupra economiei românești după primele 100 de zile de la apariția primului caz de infectare cu noul coronavirus în țara noastră.

Conform studiului, impactul epidemiei asupra economiei românești a fost resimțit pe deplin începând din a doua jumătate a lunii martie, când ritmul anual de creștere a economiei a încetinit semnificativ, de la 4,3% în trimestrul 4 al anului 2019 la 2,4% în primul trimestru al anului 2020.

Estimările bazate pe datele statistice publicate cu o frecvență lunară sugerează că economia românească a înregistrat o performanță deosebit de puternică în primele două luni ale acestui an, însă, câștigurile cumulate în lunile ianuarie și februarie au fost anulate în luna martie din cauza izbucnirii pandemiei.

Pentru trimestrul 2 al anului 2020, analizele FSEGA la nivel sectorial indică o scădere a PIB cu 14,6% față de primul trimestru al anului, acesta fiind cel mai puternic declin din ultimele decenii.

„Este important de menționat că vârful crizei pare să fie depășit deja, ca urmare a relaxării treptate a restricțiilor anunțate de către autorități începând din luna mai. După recordurile negative din luna aprilie, indicii de încredere economică ai antreprenorilor din România au înregistrat ușoare creșteri în luna mai, iar indicii de mobilitate au arătat semne pozitive în ultima perioadă”, precizează realizatorii studiului.

Potrivit aceleiași analize, după 100 de zile de pandemie 1 milion de angajați, aproximativ 15% din totalul forței de muncă, și-au pierdut temporar sau definitiv locul de muncă, iar 3,02 miliarde de lei, aproximativ 1,5% din PIB, au fost cheltuiți de guvern pentru măsuri care ajută companiile și angajații.

În același timp, studiul arată că, după scăderi de până la 20% în câteva săptămâni, principalii indicatori financiari au manifestat o revenire graduală susținută.

Comparând datele din această perioadă cu cele din perioada similară a crizei din 2008-2009, specialiștii UBB apreciază că, deși tensiunile financiare și reacțiile piețelor au fost similare în perioada imediat următoare izbucnirii crizei, revenirea în situația actuală pare a fi mai rapidă și mai constantă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: studiu economie pandemie