x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia dă semne de viaţă

Economia dă semne de viaţă

de Daniela Ivan    |    29 Ian 2010   •   00:00
Economia dă semne de viaţă
Sursa foto: Zoltan Simonffy/Jurnalul Naţional

Economia românească dă semne de revenire. Industria metalurgică, cea auto şi sectorul textilelor au început să crească pe fondul cererii externe care s-a resuscitat. Creşterea economică din 2010 va fi timidă, însă există un potenţial de creştere de 5%-6% anual.

Potenţialul de creştere va fi atins în 2012, iar în acest an vom înregistra un avans al PIB de 1,3%-1,5%, consideră Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI. "Sunt optimist, dar depinde de noi cum vom recupera ce am pierdut în ultimul an şi cât de repede vom reuşi să atingem potenţialul de 5%-6% creştere economică pe care România o are. Previzionez pentru acest an o creştere economică de 1,3%-1,5%, o accelerare în 2011, urmând ca în 2012 să ajungem la potenţialul pe care îl are România de 5%-6%", a spus Tănăsescu.

El a explicat că exporturile au început să funcţioneze, la fel ca şi creşterea producţiei industriale, de oţel. Depinde însă de ce vom face după ce economia se va pune în mişcare. "Fiecare creştere trebuie să fie ca o cărămidă. Principala lecţie pe care ar trebui să o învăţăm din criză este să fim disciplinaţi, iar când avem o reuşită, să o păstrăm, nu să o evaporăm pe lucruri care nu au ce căuta într-o economie de piaţă", a adăugat Tănăsescu.

ÎNDATORAREA EXTERNĂ, LA LIMITA MAXIMĂ
Pe de altă parte, economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, susţine că e greu de prevăzut care va fi ritmul creşterii economice, din cauza incertitudinii de pe piaţă. "Un lucru este cert, vom avea o creştere pozitivă, dar redusă, că va fi 0,5% sau 2% este foarte probabil. E greu să prevezi, pentru că sunt încă multe incertitudini", a explicat Dumitru. El a arătat că avansul economiei se va baza pe industrie, care a început să performeze în ultimele luni.

"Şi-a revenit industria auto, şi-a mai revenit şi sectorul textilelor, cel al metalurgiei. Nu este o creştere mare, dar au o evoluţie bună", a adăugat reprezentantul Raiffeisen Bank. Reprezentantul României la FMI spune că ţara noastră nu mai poate continua să consume prin îndatorare externă, pentru că va ajunge să aibă aceleaşi probleme şi în anii următori, ci trebuie să încerce să adapteze produsele şi serviciile locale la ce vor oamenii.

 

Stop risipei de bani din sectorul public
România trebuie să regândească sistemul asistenţei sociale, unde se înregistrează o mare risipă de bani, a mai declarat Mihai Tănăsescu.
"Se va începe o regândire a sistemului de asistenţă socială, pentru că reprezintă bani foarte mulţi şi nu există o comensurare a efectelor cheltuirii acestor bani. În momentul de faţă asistenţă socială asigură şi Ministerul Transporturilor şi Ministerul Economiei şi cel al Muncii. Niciodată nu ştim dacă banii au fost folosiţi cum trebuie, şi dacă au efecte", a spus reprezentantul României la FMI.

El a mai precizat că ţara noastră are un potenţial de colectare de taxe şi impozite enorm, iar adoptarea legii responsabilităţii fiscale va trebui să aducă disciplină şi ordine în procesul de colectare. Tănăsescu a dat exemplul vânzătorilor de flori din Piaţa Coşbuc, care dau facturi numai pentru sume mai mari. "A fost ziua de naştere a cuiva şi am fost sfătuit să merg la Piaţa Coşbuc să cumpăr nişte flori.

Nu am mai fost înainte în acest loc. Mi-am ales nişte flori pentru a face un buchet, mi s-a spus suma şi am cerut chitanţă. Mi s-a spus că emit chitanţă doar dacă cumpăr de peste 1.000 de lei. După lungi discuţii, care le-au implicat şi pe şeful unităţii, mi s-a dat un fel de chitanţă".

×
Subiecte în articol: economic