x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia SUA NU ÎŞI REVINE. Bursele internaţionale se PRĂBUŞESC

Economia SUA NU ÎŞI REVINE. Bursele internaţionale se PRĂBUŞESC

22 Sep 2011   •   07:39
Economia SUA NU ÎŞI REVINE. Bursele internaţionale se PRĂBUŞESC

Masurile disperate adoptate de executivul american pentru redresarea economiei nu dau roade. Federal Reserve a anuntat ca economia SUA este VULNERABILA LA RISCURI SEMNIFICATIVE. Anuntul a dat peste cap bursele din intreaga lume – care oricum 'asuda' din greu in incercarea de a se mai elibera din chingile crizei globale. Anuntul Federal Reserve este combinat cu datele care confirma incetinirea economiei Chinei, considerat principalul motor al cresterii economice globale.

Bursele europene

Urmand scenariul burselor americane si asiatice, bursele europene au deschis, azi, in scadere puternica. Indicele FTSEuforist 300 al principalelor actiuni europene a scazut cu 2,5% pana la ora 7:06 GMT. Miercuri, indicele a inchis in coborare cu 1,7%. FTSEurofirst 300 a pierdut 20% de la inceputul anului, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro si franarea cresterii economice in SUA si la nivel mondial. Actiunile miniere au resimtit presiuni puternice, dupa deprecierea principalelor metale cu pana la 3,4% din cauza temerilor privind cererea. Indicele sectorului minier european a pierdut 4,8% in debutul sesiunii.

Bursa Bucuresti

Bursa de la Bucuresti a coborat cu 1,62% dupa primele transferuri de joi, intr-o piata in care jucatorii urmaresc evolutia burselor externe, care continua sa scada puternic, dupa ce Federal Reserve a avertizat ca economia americana este vulnerabila la riscuri semnificative.

La ora 10:30, indicele celor mai lichide zece actiuni, BET, era in coborare cu 1,99%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,68% sub nivelul sedintei precedente.

Totodata, indicele BET-FI, care urmareste cele cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP), scadea cu 1,94%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a coborat cu 1,93%.

Lichiditatea de pe segmentul de actiuni era de 2,4 milioane lei (567.000 lei), mult peste rulajul din aceeasi perioada a sesiunii precedente, cand investitorii au transferat in total actiuni de 275.000 de lei (64.000 de euro).

Bursa New York

Bursa de la New York a inregistrat, miercuri, cele mai abrupte scaderi din ultima luna. Indicele Dow Jones Industrial Average a inchis in scadere cu 2,49%, iar Standard & Poor's 500 a coborat cu 2,94%, in timp ce Nasdaq Composite a pierdut 2,01%.

Vanzarile au accelerat, iar rulajul a crescut in ultima ora de tranzactionare, declinul fiind condus de banci si companiile de asigurari.

Actiunile Bank of America au pierdut 7,5%, iar titlurile Prudential Financial au coborat cu 6,6%, in timp ce indicii celor doua sectoare s-au retras cu peste 5%.

Burse asiatice

Joi, si bursele din Asia au scazut puternic. Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in scadere cu 2,1%, afectat de comentariile bancii centrale americane si de prabusirea actiunilor operatorului telecom Softbank, care ar putea pierde in curand exclusivitatea pe comercializarea de iPhone-uri in Japonia. Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a cazut cu 4,5%, la minimul ultimelor 14 luni, din cauza retragerilor de capital de pe piete emergente puternice, precum Hong Kong si Indonezia. Analistii anticipeaza ca pietele europene vor deschide in scadere cu 3%, in timp ce marfurile si valutele emergente sunt in scadere pe fondul vanzarii masive de active riscante.

Operation Twist

Pe de alta parte, dolarul SUA a crescut la maximul ultimelor sapte luni, dupa ce Federal Reserve a anuntat ca va incerca sa reduca costurile de finantare din economia SUA prin achizitionarea de titluri de Trezorerie cu maturitate pe termen lung, in valoare totala de 400 milioane de dolari, finantata prin vanzarea de titluri pe termen scurt in cuantum similar. Masura Fed a fost anticipata de numerosi economisti si este cunoscuta drept "Operation Twist", avand scopul de a stimula economia prin scaderea fortata a costurilor de credit pe termen lung.

In plus, banca centrala a anuntat masuri de sustinere a pietei ipotecare prin investirea unor sume din creantele ajunse la scadenta in titluri de valoare compuse din credite ipotecare in loc de titluri de Trezorerie.

Investitorii se tem insa ca masurile Fed vor avea un impact limitat asupra creditarii, intr-o economie care pare sa stagneze, dupa cum a observat si banca centrala.

Nota: la redactarea acestui material s-au folosit informatii din fluxul Mediafax

Citeste si: Economiile Frantei si Germaniei s-au impotmolit

Guvernul SUA ar putea ramane fara buget dupa 30 septembrie

×