x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC-BUSINESS/Stirile zilei

ECONOMIC-BUSINESS/Stirile zilei

31 Ian 2005   •   00:00

1 FEBRUARIE 2005

Schimbare - Sef nou la ANAF

Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a numit pe Sebastian Bodu in functia de presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in locul lui Neculae Plaiasu. Sebastian Bodu a fost, timp de cateva luni, seful departamentului juridic a bancii ING Romania. Aflata in subordinea Ministerului Finantelor Public, ANAF are atributii in colectarea veniturilor bugetare.

Preferinte - Credite in valuta

Imprumuturile in valuta au crescut, anul trecut, cu aproape 50%, in timp ce finantarile in lei s-au majorat cu putin peste 20%. Ponderea valutelor a depasit la finele lui decembrie 60% din totalul creditelor din sistemul bancar. In 2004, creditele ipotecare au totalizat 850 de milioane euro. Ponderea covarsitoare, de aproape 90%, este detinuta de imprumuturile ipotecare in valuta.

Serviciu - Yahoo se apuca de finante

Compania care administreaza portalul de Internet Yahoo a decis sa ofere utilizatorilor sai informatii financiare pe care le va prelua in mod direct de la bursele de valori. Astfel, compania va concura cu furnizori de informatii financiare precum Dow Jones & Co si Reuters Group, care publica date preluate de la burse.

Pierderi - MOL pierde cu Iukos

Grupul energetic ungar MOL a anuntat ieri ca va inregistra pierderi de 53,18 milioane dolari aferente unor creante nerecuperate de la compania petroliera Iukos si va achita plati compensatorii de 133 milioane dolari disponibilizati in 2005. MOL a mai aratat ca in viitor va reduce platile compensatorii pana la nivelul minim legal.

Modificare - Cazier fiscal fara executare silita

Inscrierile in cazierul fiscal al firmelor vor viza numai datele privind sanctiunile ramase definitive si irevocabile, iar certificatele nu vor mai contine informatii privind masurile de executare silita. Persoanele fizice si asociatiile familiale care desfasoara activitati independente vor plati pentru eliberarea cazierului fiscal o taxa de 50.000 de lei.
×
Subiecte în articol: economic