x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/STIRILE ZILEI

ECONOMIC/STIRILE ZILEI

28 Ian 2005   •   00:00

29 ianuarie 2005

Credite - CEC scade dobanda

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) va reduce, la 1 februarie, cu patru puncte procentuale, pana la 20%, dobanda perceputa la creditele pentru nevoi personale, informeaza un comunicat al bancii. De asemenea, dobanda la imprumuturile pentru achizitionarea unui autoturism va fi diminuata cu trei puncte procentuale, pana la 20%, aceeasi rata a dobanzii urmand sa fie practicata si la creditele pentru cumpararea de bunuri de folosinta indelungata. Totodata, CEC va reduce la 19% dobanda pentru creditul Adolescent si cel pentru achizitionarea de locuinte si terenuri.

FMI - Amanati cresterea pensiilor!

Fondul Monetar International (FMI) solicita Guvernului sa amane, pentru 2006, alocarea a jumatate din cheltuielile necesare pentru finalizarea recalcularii pensiilor. "Autoritatile n-au ajuns la o intelegere finala in legatura cu cheltuielile bugetare. Astfel negociatorul FMI Emanuel van der Mensbrugghe a solicitat Guvernului sa amane, pentru 2006, una dintre etapele din procesul de recalculare a pensiilor. Aceasta varianta nu va fi acceptata, intrucat reprezinta un angajament public al noului Executiv", a afirmat sursa citata. Suma pentru majorarea pensiilor presupune un efort bugetar de 1,2% din PIB, insa institutia internationala doreste injumatatirea acesteia, ceea ce ar insemna degrevarea bugetul de stat de cheltuieli cuprinse intre 7.000 de miliarde de lei si 8.000 de miliarde de lei. Discutiile pe marginea bugetului vizeaza atat reducerea deficitului la cel mult 0,7% din PIB, fata de nivelul programat de 1,5% din PIB, cat si acoperirea pierderilor din aplicarea cotei unice, estimate de FMI la 30.000 de miliarde de lei.

Contract - GE doteaza Nuclearelectrica

Compania americana General Electric (GE) va furniza societatii Nuclearelectrica servicii si componente in valoare estimata de 9,5 milioane de dolari pentru Unitatea 1 a centralei Cernavoda, in baza unui contract cadru semnat recent, informeaza un comunicat al Ministerului Economiei. Contractul are o valabilitate de cinci ani si vizeaza livrarea de piese de schimb si asistenta tehnica pentru grupul tubogenerator de 706,5 MW al Unitatii 1 a centralei nucleare Cernavoda. Documentul a fost semnat la sfarsitul lunii decembrie 2004.

×
Subiecte în articol: economic