x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/Stirile zilei

ECONOMIC/Stirile zilei

18 Ian 2005   •   00:00

19 ianuarie 2005

Termen - Norme fiscale, in ianuarie

Normele de aplicare a modificarilor la Codul Fiscal aprobate de Guvern la sfarsitul anului trecut vor fi elaborate pana la 31 ianuarie. Principalele modificari aduse Codului Fiscal sunt reducerea impozitului pentru veniturile populatiei si profitul firmelor la 16%, de la 18%-40%, si, respectiv, 25%. Prioritatile in domeniul legislativ includ intocmirea actului normativ prin care va fi reglementata revenirea Garzii Financiare si a Autoritatii Nationale a Vamilor din subordinea Autoritatii Nationale de Control in cea a Ministerului Finantelor.

CEC - Privatizare in trepte

Privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar putea incepe prin vanzarea la Bursa a unei participatii de 10%-15% din actiuni, operatiune anterioara transferului pachetului majoritar catre un investitor strategic, considera Ionut Popescu, ministrul Finantelor. "Mi-as dori ca, inainte de gasirea unui investitor strategic la CEC, sa putem vinde 10%-15% din actiuni printr-o oferta publica pe Bursa. Asta e una din dorintele mele, sigur ca urmeaza sa discutam si cu consultantul", a afirmat Popescu.

Taxe - Energia electrica va fi accizata

In urma negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeana, de la 1 iulie se vor majora accizele pentru benzina cu plumb, pentru benzina fara plumb, motorina auto si gazul petrolier lichefiat (GPL) utilizat drept carburant auto, potrivit Ministerului Economiei si Comertului. Aceeasi taxa se va introduce si la produse energetice neaccizate anterior: gazul natural utilizat drept carburant auto, pacura utilizata pentru incalzire prin termoficare, dar si la cea folosita individual, electricitatea utilizata in scopuri comerciale si necomerciale. (A.N. Ionescu)

Scadere - Titlurile de stat cu dobanda sub 10%

Ministerul Finantelor Publice Ionut Popescu intentioneaza sa reduca in acest an dobanda oferita la titlurile de stat pe piata interbancara la mai putin de 10%. In ceea ce priveste lansarea de titluri de stat pe Bursa, masura vehiculata de mai multi ani, ministrul Finantelor nu a avansat un termen exact. "Exista o retinere din partea Bancii Nationale in ceea ce priveste registrul detinatorilor de astfel de titluri. Eu, personal, imi doresc sa fie tranzactionate pe Bursa, cu termene mai lungi, si sper ca vom putea rezolva problema", a afirmat Popescu.

Curs - Leul, mai puternic in fata valutelor

Leul a castigat din nou teren in fata valutelor. Banca Nationala a stabilit ieri un curs de 28.654 de lei pentru un dolar, cu 114 lei mai putin fata de ziua precedenta, in timp ce moneda europeana a fost cotata la 37.376 de lei, cu 303 lei mai putin comparativ cu ziua anterioara. Pe piata asiatica, dolarul a atins ieri cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni fata de moneda unica europeana, tranzactionandu-se la 1,3043 unitati fata de euro, pe baza asteptarilor investitorilor ca administratia americana va majora din nou dobanda de referinta.

Lansare - Airbus schimba fata industriei aviatice

Airbus lanseaza noul model A380, cel mai mare avion de pasageri din istorie, cu o capacitate de 555 de pasageri. El va incepe sa fie folosit pe scara larga din anul 2006. Printre cei 5.000 de invitati la lansare se numara presedintele Frantei, Jacques Chirac, cancelarul german, Gerhard Schroeder, premierul britanic, Tony Blair, si primul-ministru al Spaniei, Rodriguez Zapatero. Proiectantii A380 spun ca noul model va schimba fata industriei aviatice, micsorand cheltuielile operationale si readucand marja de profit la nivelul obisnuit.
×
Subiecte în articol: economic