x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/Stirile zilei

ECONOMIC/Stirile zilei

13 Ian 2005   •   00:00

14 IANUARIE 2005

Guvern - Tariceanu nu vrea TVA marit

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, ca nu este de acord cu ideea majorarii Taxei pe Valoarea Adaugata - TVA, si nici cu introducerea unui TVA diferentiat. El si-a motivat afirmatiile prin aceea ca " TVA-ul diferentiat este un factor generator de coruptie in randul functionarilor din institutiile publice". Totodata, primul-ministru a precizat ca nu sustine nici reducerile de TVA la alte categorii de produse in afara celor care beneficiaza deja de un astfel de privilegiu. In opinia lui Tariceanu, "introducerea unui TVA diferentiat a fost o greseala". (Aniela Nine)

BCE - Rata dobanzii, neschimbata

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut neschimbata ieri rata dobanzii de referinta, la 2%, dar va urmari indeaproape presiunile inflationiste, in vederea continuarii procesului de relansare a cresterii economice in zona euro, relateaza agentiile de presa straine. Preturile ridicate ale titeiului au impulsionat inflatia in decembrie 2004 in zona euro, incetinind totodata cresterea economica. Si aprecierea monedei unice si-a pus amprenta asupra exporturilor, dar a diminuat presiunile asupra preturilor. O data ce aceste indicii vor deveni ferme, este de asteptat ca BCE sa inceapa sa majoreze rata dobanzii pentru a restrange accesul la credite. (Florina Zainescu)

Estimare - Scade pretul la memorie

Pretul cipurilor memoriilor informatice va scadea in primul semestru al acestui an cu peste 30%, ajungand sub nivelul costului de productie, deoarece producatorii au investit profiturile din anul trecut in instalarea unor noi linii de asamblare si au generat o oferta excedentara. "Cred ca preturile pentru o unitate de memorie vor scadea si chiar vor atinge un nivel minim in al doilea trimestru, dar vor urca din nou in al treilea trimestru", a declarat Jae H. Lee, analist IT.
×
Subiecte în articol: economic