x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/Stirile zilei

ECONOMIC/Stirile zilei

07 Ian 2005   •   00:00

08 IANUARIE 2005

Turism on line - Rezervari de 17 miliarde de euro

Vanzarile de pachete turistice online au crescut anul trecut cu 34% in Europa, atingand o valoare de 17 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 7,1% din ansamblul pietei turistice, potrivit unui studiu realizat de Centrul Cercetari Regionale si in Turism din Danemarca. Estimarile pentru 2006 arata ca vanzarile online vor continua sa creasca pana la un nivel de 23 miliarde de euro si un nivel de 9,2% din piata. Dintre tarile europene, Marea Britanie a acumulat anul trecut 36% din vanzarile de pe piata, in timp ce Germania s-a situat pe locul doi, cu 22% din total.

Statistica - A crescut productia industriala

Productia industriala a crescut cu 4,6% in primele 11 luni in raport cu perioada similara din 2003, potrivit Institutului National de Statistica (INS). In aceeasi perioada, productia industriei prelucratoare a inregistrat o majorare de 5,6% fata de intervalul corespunzator al anului precedent. Potrivit INS, in primele noua luni ale anului, Produsul Intern Brut a urcat cu 8,1%, pana la 1.588.539,3 miliarde de lei, in conditiile in care industria a avansat cu 6,2%.

Bursa - Tranzactii cu actiunile Impact

Cu Adunarea Generala a actionarilor companiei Impact a aprobat majorarea capitalului social al companiei cu 75,4 miliarde de lei pana la 578,5 miliarde de lei, precum si tranzactionarea drepturilor de preferinta. Primele tranzactii cu drepturi de preferinta vor fi organizate de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in perioada 17-21 ianuarie. Tranzactionarea drepturilor de preferinta ofera posibilitatea de valorificare a acestor drepturi de catre actionarii existenti care nu intentioneaza sa subscrie pentru noua emisiune de actiuni, precum si posibilitatea de achizitionare a acestor drepturi de catre alti investitori in vederea subscrierii de actiuni noi emise, se arata intr-un comunicat al societatii. (Daniela Ivan)

Tariceanu - Guvernul ar putea creste accizele

Guvernul Romaniei ar putea lua in considerare majorarea accizelor, dar nu va recurge la majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) sugerata de FMI, a afirmat intr-un interviu ministrul de stat Adriean Videanu. El apreciat ca diminuarea incasarilor bugetare, determinata de introducerea cotei unice de impozitare, va fi in mare parte compensata de amanarea reducerii unora dintre contributiile sociale si cresterea impozitului pentru dividende si a celui aplicat microintreprinderilor.

Privatizare - Trei oferte pentru UM Filias

Un numar de doua firme si o persoana fizica au depus oferte pentru preluarea firmei din industria de aparare Uzina Mecanica (UM) Filiasi din judetul Dolj. Cele doua firme interesate sa cumpere pachetul integral de actiuni detinut de stat la firma desprinsa din cadrul Romarm sunt Geda Prodexim din Bucuresti si Grimex Oltenia din Craiova. De asemenea, si o persoana fizica si-a exprimat interesul sa preia UM Filiasi. Societatea fabrica, repara si comercializeaza tehnica militara.

Lege - Viata mai usoara pentru puii din UE

Uniunea Europeana a decis sa schimbe, in aceasta primavara, reglementarile privind conditiile de viata ale puilor din crescatorii, astfel incat acestia sa aiba mai mult spatiu si de o igiena sporita. "In prezent exista cateva acte normative referitoare la conditiile in care traiesc gainile ouatoare, dar nu avem nici o lege referitoare la puii crescuti pentru carne", a declarat un oficial din Comisia Europeana. Surse din industria agro-alimentara spun ca noua lege va institui reguli de ventilare a hambarelor, in majoritate lipsite de ferestre, si va reglementa modul de curatare a acestora si densitatea pasarilor pe o suprafata data. Puii crescuti pentru carne sunt tinuti, de obicei, in hambare care cuprind grupuri foarte mari, de 20.000-50.000 de pasari.

Supliment - Mai multe trenuri in week-end

CFR Calatori va introduce in circulatie, in perioada 7-10 ianuarie, trei noi trenuri de persoane pe rutele Bucuresti - Galati, Bucuresti - Suceava, Bucuresti - Iasi si retur. Pe ruta Bucuresti Nord - Galati va circula suplimentar, pe 7 ianuarie, un tren rapid cu plecare din statia Bucuresti Nord. Un alt tren va fi introdus pe relatia Bucuresti - Suceava si retur cu plecare la 8 ianuarie din Bucuresti.
×
Subiecte în articol: economic bucuresti